Daniel Penny önvédelemre hivatkozik, míg nagynénje szerint a hajléktalan Jordan Neely pszichés zavarokban szenvedett.


Ahogyan beszámoltunk róla, meghalt egy 30 éves férfi a New York-i metróban hétfőn, miután egy másik utas, egy volt tengerészgyalogos 15 percen át fojtófogásban tartotta. Az esetről készült videó nagy visszhangot váltott ki a közösségi médiában, és azóta több információ is kiderült az üggyel kapcsolatban.

Daniel Pennynek „nem állt szándékában ártani” Jordan Neelynek, amikor későbbi áldozatán halálos kimenetelű fojtófogást alkalmazott egy manhattani metrón – közölték a 24 éves, 2017 és 2021 között a tengerészgyalogságnál szolgált férfi ügyvédei a pénteken kiadott közleményükben.

Hozzátették, az áldozat korábban már többször is összeütközésbe került a törvénnyel erőszakos viselkedése miatt, ami kezeletlen mentális betegségéből fakadt – írja a New York Post.

„Amikor Neely agresszívan fenyegetni kezdte Daniel Pennyt és más utasokat, Daniel mások segítségével védekezett, amíg a segítség meg nem érkezett. Danielnek nem állt szándékában ártani Neelynek, és nem láthatta előre korai halálát” – olvasható a közleményben.

A rendőrség és szemtanúk szerint a 24 éves Queens-i férfi közbelépett, amikor a hajléktalanként élő Neely üvöltözni kezdett a metrón, megfenyegette az utasokat és szemetet dobált rájuk, miközben ételt kért. Az egykori tengerészgyalogos fojtófogást alkalmazott a 30 éves férfin, akinek ezalatt két másik utas lefogta a csapkodó végtagjait. Az esetről videó készült, amely gyorsan elterjedt a közösségi médiában.

Pennyt őrizetbe vették, de nem sokkal később vádemelés nélkül elengedték.

Neely nagynénje a New York Postnak azt mondta, hogy anyja 2007-es brutális meggyilkolása után „teljes káosz” lett a férfi élete: skizofrénia, depresszió és poszttraumatikus stressz szindróma (PTSD) alakult ki nála.

„Az egész rendszer egyszerűen cserbenhagyta őt” – tette hozzá Carolyn Neely.

Rendőrségi források szerint

Penny ügyvédei közleményükben kitértek arra is, hogy az illetékeseknek jobban oda kellene figyelniük a hasonló pszichés zavarokkal küzdők megfelelő ellátására, kezelésére.

Sajtóinformációk szerint a manhattani kerületi ügyészség már a jövő héten összehívhatja az esküdtszéket, hogy eldöntsék, vádat kell-e emelni az ügyben. New York polgármestere, Eric Adams azt mondta, fontos, hogy az ügyészség befejezze Neely halálának vizsgálatát, és ne siesse el a következtetéseket.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!