A semmiből felbukkant szurkolók azt mondják, hogy nem a pénzért, hanem kedvenc csapatukért érkeztek a világbajnokságra. A katari szervezők szerint már a feltételezés is felháborító.


Órákkal a labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt Katar szinte teljesen megtelt, az utcákat már napokkal ezelőtt ellepték a szurkolók, a hangulat egyszerűen elképesztő. Legalábbis ezt sugallják a közösségi médiában, de főleg a TikTokon terjedő videók. Ha azonban alaposabban szemügyre vesszük a felvételeket, akkor könnyen szemet szúrhat néhány apróság.

A leginkább indiainak tűnő csoportok tagjai között nőt egyáltalán nem látni, és még az olyan tradicionális európai válogatottak, mint a német vagy az angol állítólagos rajongói is az indiai/arab hangzásvilágra kísértetiesen emlékeztető hangszerekkel csinálják a fesztivált.

Elképzelhető, hogy Katar a stadionépítő munkások után szurkolókat is a szomszédos országokból importált? Úgy tűnik, hogy ezt egyáltalán nem lehet kizárni.

Az előjelek és a tizenkét éves készülődés furcsaságai alapján nem nagy merészség kijelenteni, hogy a következő egy hónapban az eddigi legbizarrabb focivébét rendezik majd a zsebkendőnyi méretű arab félszigeten. Katar 1971-ben kiáltotta ki függetlenségét Nagy-Britanniától. 11 571 négyzetkilométeres területe körülbelül akkora, mint Pest és Fejér megye együttvéve. Ugyan a közel-keleti ország lakóinak száma hivatalosan 3 millió, közülük azonban csak valamivel több, mint 300 ezernek van katari állampolgársága. A többiek külföldi vendégmunkások a világ minden pontjáról, legyen szó diplomás szakemberekről vagy betanított segédmunkásokról. Éppen ezért Katar valódi népességszáma szezonálisan ingadozik.

Ha mindez nem lenne elég, akkor a konzervatív muszlim ország nemcsak mérete, hanem törvényei miatt nehezen lehet alkalmas arra a színes, zajos bulizásra, ami egy ekkora sporteseménnyel óhatatlanul együtt jár.

Péntek óta biztos, hogy a korábbi ígérgetések ellenére sem lehet majd sört kapni a stadionokban és a környékükön, illetve a kevésbé tehetős vagy helyszűke miatt a szurkolói falvakba kényszerülő turisták szállása csak jó indulattal nevezhető még csak puritánnak is.

A kritikusok szerint a világbajnokság rendezését több mint gyanús körülmények között az Egyesült Államok elől elhappoló Katar magának rendez egy tornát. A szurkolókat leginkább biodíszletként használják a történelem egyik legpofátlanabb sportwashing és gazdasági erődemonstrációja során. Látszólag az sem baj, ha nincs elég belőlük, és importálnak kellő mennyiségű rajongót valamelyik szomszédos országból. Így lehetett ezekből az állítólag indiai fiatalemberekből angol, német, brazil, francia, spanyol, argentin, belga vagy éppen portugál szurkoló:

@djlbone Rien qui cloche là ? ??? #qatar2022 #worldcup #pourtoi #mdr #qatar #fyp #coupedumonde2022 #bollywood #foryou ♬ Addictive - L.B. One

Katar természetesen tagad és visszautasítja a kamuszurkolókról szóló vádakat. A világbajnokság lebonyolításáért felelős helyi bizottság szerint szó sincs ilyesmiről, a fizetett szurkolók állítólagos tömeges beutaztatásáról pedig azt mondták, hogy a vád egyszerűen „kiábrándító és nem okozott meglepetést”.

A Guardiannek nyilatkozó indiai férfi is cáfolta, hogy ő vagy társai pénzt kapnának, amiért Angliának szurkolnak a következő egy hónapban. A Keralából érkezett rajongó a lap újságírójának még azt is elárulta, hogy korábban Beckham volt a kedvenc játékosa, a jelenlegi keretből azonban Sakát tartja a legtöbbre.

A huszonkettedik FIFA-világbajnokság magyar idő szerint vasárnap délután öt órakor indul Katarban. A nyitómeccsen a korábban egyetlen vébén sem szereplő házigazda Ecuadort fogadja. A döntőt karácsony előtt hat nappal rendezik.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!