Pörgős műsorral indult a 21. oroszországi focivébé. Az Oroszország-Szaúd-Arábia nyitómérkőzés előtt szűk másfél órával a spanyol válogatottal világ- és Európa-bajnok Iker Casillas az orosz szupermodell Natalja Vogyjanova társaságában a játéktérre hozta - egy erre a célra tervezett Louis Vuitton bőröndben - a FIFA Világkupát, hogy megmutassa a gyülekező közönségnek, milyen trófea elnyeréséért küzdenek majd a csapatok több mint egy hónapon keresztül.

Ezt követte a csapatok bemelegítése, majd mintegy fél órával a kezdőrúgást megelőzően megkezdődött a show-műsor. Először Csajkovszkij zenéje hangzott fel videobejátszásban Jurij Basmet hegedű- és Danyiil Trifonov zongoraművész előadásában egy a Moszkva folyóra épített színpadról,

aztán a kétszeres aranylabdás, a nemzetközi szövetségnél háromszor a világ legjobbjának választott 41 éves Ronaldo és Robbie Williams futballozott gyerekekkel.

Pár pillanattal később az orosz mitológiából ismert tűzmadár hozta a küzdőtérre a 30 éves tatár származású szopránénekes Garifullinát, aki Robbie Williams-szel elénekelte az Angels (Angyalok) című dalt. A színpadon a 32 táncos pár a világbajnokságon részt vevő csapatokat jelenítette meg.

A folytatásban már a hivatalos nemzetközi mérkőzések előtt szokásos ceremónia zajlott azzal kiegészítve, hogy

a tribünről köszöntötte a szurkolókat Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki azt emelte ki, hogy a labdarúgás több milliárd embert egy csapatba kovácsol, s abban nem számítanak a különbségek.

A 800 közreműködővel megvalósult nyitóműsort - amely a korábbiaknál rövidebb volt és egészen közel került a kezdőrúgáshoz - az orosz Pervij Kanal (Channel One Russia) szervezte.

Az ünnepség és a nyitómeccs helyszínéül szolgáló Luzsnyiki Stadiont 1956-ban adták át, majd az 1980-as moszkvai olimpiára 103 ezresre bővítették, és 1990-es évek közepén modernizálták. Akkor kisebb lett a nézőtér, aztán a világbajnokságra teljesen felújították, így jelenleg 81 ezer szurkoló fér el benne. A csütörtöki vb-kezdeten telt ház fogadta csapatokat. A Moszkva folyó partján álló stadionban a csoportszakaszban négy mérkőzést rendeznek, a nyitótalálkozó mellett a Németország-Mexikó, a Portugália-Marokkó és a Dánia-Franciaország összecsapást, továbbá itt lesz az egyik nyolcad-, illetve elődöntő, valamint július 15-én a finálé.

Az oroszországi már a 21. lesz a vébék történetében. Az elsőt még 1930-ban rendezték Uruguayban, majd az 1934-es és 1938-as tornák után szünet jött, és 1950-ben folytatódott csak a négyévenkénti tornák sorozata.

A rekorder Brazília, ők már ötször nyertek, legutóbb 2002-ben. Ezután következnek a németek, illetve az olaszok, négy-négy elsőséggel.

2006 után tért vissza Európába a világbajnokság, akkor Németország volt a házigazda. A mostani egyébként az első, amit Kelet-Európában játszanak, a könnyű bejárhatóság miatt Oroszország nyugati városai a házigazdák.

A nyitómeccs különleges, mikrocsippel ellátott labdájától mi is beszámoltunk. Arról is hírt adtunk, hogy a moszkvai nagykövetség konzuli osztálya arra figyelmeztette a magyar szurkolókat, hogy kiutazásuk előtt érdemes kitölteniük a konzuli védelemhez szükséges online adatlapot, és a szurkolói vízumokra is oda kell figyelniük.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!