Már meg is jelent egy rendelettervezet az átalakításról, amivel a felesleges orvosi beavatkozások számát csökkentenék. Van, aki szerint a valódi cél az orvoshiány leplezése.


Már zajlik az országban azoknak az intézményeknek a kiválasztása, ahol „bensőséges hangulatú szülészeteken”, kevesebb orvossal, szülésznők jelenléte mellett adhatnának életet gyermeküknek a nők – írja a hvg360. A lap szerint ugyanis

Mint írják, még február végén jelent meg egy rendelettervezet az átalakításról. A tervezet az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges 2003-as miniszteri rendeletet módosítaná azzal, hogy az eddigi II. és III. szint mellé létrehozná az alacsonyabb, I. progresszivitású szintű szülészeti ellátást is az országban. Ezek lényegében olyan szülészetek lennének, ahova csak komplikációmentes várandósság esetén kerülhetnének a nők.

A hvg360 által megkérdezett, névtelenséget kérő szülész-nőgyógyász szakorvosok főként amiatt bírálták a tervezetet, hogy egy komplikációmentes szülésnél is bármelyik pillanatban történhet előre nem látott probléma – írja szemléjében a Magyar Hang. Volt olyan forrásuk is, aki szerint a valódi cél nem a felesleges orvosi beavatkozások elkerülése, hanem az orvoshiány leplezése. Ugyanakkor tény, hogy számos országban, az Európai Unió több tagállamában is működik hasonló intézmény, melyekben a kockázatmentes szüléseket kísérik otthonosabb körülmények között.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!