Az Európai Bíróság a Twitteren közölte, hogy február 16-án születik majd döntés a jogállami mechanizmusról.


#EUB: az #EU költségvetésének védelme a #jogállamiság elveinek megsértése esetén - Az ítélethirdetésre a #Magyarország kontra Parlament és Tanács (C-156/21) és a #Lengyelország kontra Parlament és Tanács (C-157/21) ügyekben 2022. február 16-án kerül sor. @Europarl_HU @EUCouncil

- EU Court of Justice (@EUCourtPress) January 25, 2022

A mechanizmusról korábban sokszor írtunk már, a lényege az lenne, hogy azoktól az országoktól, amelyek rendszeresen megsértik a jogállamiságot, és ezzel kárt okoznak az Európai Unió költségvetésének, el lehessen venni az uniós támogatásokat.

A mechanizmust a gyakorlatban Magyarország és Lengyelország megrendszabályozására találták ki, és a két érintett ország meg is támadta az Európai Bíróságon. A megsemmisítési eljárás része volt az unió hétéves költségvetésének elfogadása körüli ügynek, amikor a magyarok és a lengyelek vétózták a költségvetést, ha a mechanizmust is elfogadják.

A megállapodás az lett, hogy addig nem indítják el a mechanizmust, amíg az Európai Bíróság ki nem mondja, hogy az megfelel au uniós szabályoknak. A gyakorlatban ezt azt jelentette, hogy hiába fogadták el tavaly év közepén, az áprilisi magyar választásokig nem tud életbe lépni a mechanizmus, még ha többen előre jelezték, hogy amint a bíróság döntött, megindítják az eljárást. Minden jel szerint a bíróság azt fogja mondani, hogy a mechanizmus rendben van.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!