Az FPÖ sikere ellenére egyik párt sem akar velük koalícióra lépni.


A szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) nyerte az osztrák választásokat 28 százalékos os eredménnyel, ami több mint 11 százalékos erősödést jelent a korábbi választásokhoz képest, írja az Euronews.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) 25 százalékkal második, a szociáldemokrata SPÖ 20 százalékkal harmadik helyen végzett. Az ÖVP jelentős, több mint 12 százalékos visszaesést szenvedett az előző választáshoz képest, míg a balliberális Neos és a Zöldek 9-10 százalék körüli eredményt értek el.

A FPÖ kormányra kerülése egy populista, oroszbarát tömb kialakulását eredményezhetné Közép-Európában, amelynek hatása az Ukrajna és Szlovákia közötti területtől egészen Ausztria svájci határáig terjedne.

Herbert Kickl, az FPÖ vezetője, kihasználta a pandémia, infláció és háború által okozott bizonytalanságokat, a gazdasági problémákat a migrációra hárítva. A párt politikája a magyarországi Fideszével és a csehországi ANO párttal mutat hasonlóságot, közös frakciót is alapítottak az Európai Parlamentben "Patrióták Európáért" néven.

A választások előtt két nappal náci botrány érintette az FPÖ-t: egy temetésen résztvevő prominens tagok SS-kedvelt dalt énekeltek, ami komoly felháborodást váltott ki. Az FPÖ szerint ez kegyeletsértés és tagadták, hogy közük lett volna a temetés megszervezéséhez.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!