Egyedül azonban nem tudnak kormányt alakítani, koalícióra viszont egyik párt sem akar lépni velük. Szijjártó Péter már gratulált is a győzelemhez.


Valóban Szabadságpárt nyerte a vasárnapi ausztriai választásokat, két százalékkal megelőzve a konzervatív Osztrák Néppártot. A voksok több mint 97 százalékos feldolgozottságánál a következő eredmény alakult ki:

  • Szabadság párt 28,8 százalék
  • Osztrák Néppárt 26,3 százalék
  • Szociáldemokraták 21,1 százalék
  • Neos 9,2 százalék
  • Zöldek 8,3 százalék

    A Sörpárt és a kommunisták nem jutottak be a törvényhozásba. A részvétel 77,9 százalékos volt.

    A véglegesnek tekinthető eredmények lényegében megegyeznek azzal, amit a voksolás után kiadott exit pollok jósoltak.

    Az ÖVP jelenlegi kancellárja, Karl Nehammer, kizárta a velük való együttműködést és felszólított a szélsőjobb megakadályozására. A kancellár úgy fogalmazott: „lehetetlen olyannal kormányt alakítani, aki imádja az összeesküvés-elméleteket”.

    A FPÖ kormányra kerülése egy populista, oroszbarát tömb kialakulását eredményezhetné Közép-Európában, amelynek hatása az Ukrajna és Szlovákia közötti területtől egészen Ausztria svájci határáig terjedne.

    Herbert Kickl, az FPÖ vezetője, kihasználta a pandémia, infláció és háború által okozott bizonytalanságokat, a gazdasági problémákat a migrációra hárítva.

    A választások előtt két nappal náci botrány érintette az FPÖ-t: egy temetésen résztvevő prominens tagok SS-kedvelt dalt énekeltek, ami komoly felháborodást váltott ki. Az FPÖ szerint ez kegyeletsértés és tagadták, hogy közük lett volna a temetés megszervezéséhez.

    Szijjártó Péter vasárnap a Facebook-oldalán értékelte a voksolás eredményét.

    „Micsoda hétvége!! Csehország után a szomszédban is Patrióta-győzelem.

    - írta a magyar külügyminiszter.

    via BBC


    ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!