T. Mészáros András, Érd polgármestere az EP-választás előtti napokban 2709 érdi első szavazónak küldött ki olyan levelet, amelyben a Fidesz-KDNP-t támogatására szólította fel a fiatalokat. A levelet "Érd Megyei Jogú Város Polgármestere" fejléces papírra nyomtatták, szerepelt rajta T. Mészáros polgármesteri aláírása, a borítékon pedig Érdet tüntették fel feladóként.


T. Mészáros akciója még a választás előtt a Pest megyei Területi Választási Bizottság elé került, amely mindezek ellenére nem látta bizonyítottnak, hogy T. Mészáros polgármesteri minőségében kampányolt a kormánypártok mellett.

TVB álláspontja szerint T. Mészáros András a kifogással támadott levelet nem, mint a közhatalmat gyakorló polgármester küldte ki az érintetteknek, annak ellenére, hogy a tisztségét feltüntette az aláírása alatt

- áll a kormánypárti többségű testület csütörtökön meghozott döntésében.

A Nemzeti Választási Bizottság viszont a DK nevében eljáró Czeglédy Csaba beadványára vasárnap kimondta, hogy T. Mészáros megsértette a választási eljárási törvényben foglalt alapelveket:

A polgármester az érdi elsőválasztók (Sic!) felé folytatott közvetlen kampányában azt a látszatot keltette, hogy a helyi önkormányzat nevében eljárva buzdít a FIDESZ és a KDNP támogatására.

Az NVB szerint T. Mészáros pártpolitikusi nyilatkozatát a jogellenesség szintjéig összemosta közhatalmi megbízatásával. Érd és a polgármesteri hivatala jelképei olyan hangsúlyosan voltak alkalmazva, amely alappal kelthette a címzettekben azt az érzetet, hogy a polgármester az önkormányzat hivatalos álláspontját jeleníti meg. Ezt a látszatot nem tudta ellensúlyozni, hogy T. Mészáros utólag, a sajtónak tett nyilatkozataiban azt hangoztatta, hogy fideszes politikusként lépett fel és folytatott választási kampánytevékenységet.

Az NVB ezzel párhuzamosan a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot is megkeresi az ügyben. Az érdi polgármester ugyanis az eljárás során nem adott magyarázatot arra, hogy miként jutott hozzá a 2700 első választó listájához, és a személyes adataikhoz. A választói névjegyzék adatainak megszerzését szigorú törvényi szabályozás korlátozza, csak a jelölő szervezetek és a jelöltek vásárolhatják meg a kampányukhoz, de nem adhatják tovább harmadik személynek.

Pénteken beszámoltunk róla, hogy az egyik helyi ellenzéki politikus rendőrségi feljelentést is tett személyes adattal való visszaélés és hivatali visszaélés gyanújával.

Kiemelt kép: Soós Lajos / MTI


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!