A Privacy International több mint 50 szervezet nevében szólította fel arra a Google-t egy nyílt levélben, hogy tegye lehetővé a felhasználók számára az androidos készülékükre telepített bármelyik alkalmazás eltávolítását. A frissen vásárolt mobilokon ugyanis számos olyan előre telepített, úgynevezett "bloatware" app található, amik látszólag haszontalanok és ártalmatlanok, ám az indokoltnál több felhasználói adatot gyűjtenek és továbbítanak, a törlésük pedig nem mindig lehetséges.

A levelet aláíró kutatók szerint az eltávolíthatatlan adatgyűjtő appoknak kiváltságos hozzáférési engedélyük van többek közt a mikrofonhoz és a kamerához, ami adatvédelmileg eléggé aggályos, főleg hogy erről a felhasználó nincs megfelelően tájékoztatva.

De mi is az a bloatware?

Az úgynevezett "bloatware" szoftverek a megvásárolt eszközökön előre telepítve érkeznek, legyen szó telefonról, vagy számítógépről. A NordVPN kiberbiztonsági cég szerint amellett hogy sértik az adatvédelmet, csökkentik a teljesítményt is. Alapvetően az alábbi módon kerülhetnek a készülékekre:

  • A szoftverfejlesztők fizetnek a szolgáltatóknak, hogy terméküket telepítsék az eszközre.
  • A gyártók karbantartási alkalmazásokat (például Lenovo Solutions Center) biztosítanak a felhasználó számára, amelyek egyben adatokat is gyűjtenek.
  • A szoftver vagy az operációs rendszer frissítései elősegíthetik márkás fejlesztési központok, próbaverziók, vagy kiegészítők promócióját.

Daniel Markuson, a NordVPN digitális adatvédelmi szakértője hangsúlyozta, hogy nem minden bloatware rosszindulatú. Néhány előretelepített adathordozó-csomag, vagy vezérlőközpont hasznos lehet, és néhány könnyen el is távolítható.

Forrás: iStock

Jellemzően az internetről származó bloatware-ek a kártékonyak, amik rosszindulatú weboldalakon keresztül terjednek, de az is előfordulhat, hogy egy harmadik fél webhelyéről szándékosan letöltött programmal együtt érkeznek. Ezek általában veszélyesebbek, mert gyakran tartalmaznak reklámprogramot vagy vírust.

Miért veszélyesek?

"Először is, a bloatware jelentősen lelassíthatja számítógépet. Ha sok ilyen program töltődik be az eszköz indításakor, vagy sok műveletet végez a háttérben, akkor ezek lefoglalhatják a RAM kapacitását" - jegyzi meg Markuson.

"A rosszindulatú programok vagy hirdetőprogramok súlyosabb problémát jelentenek" - teszi hozzá. Amellett, hogy az ilyen program felugró hirdetéseket jelenít meg a számítógép használata közben (még akkor is, ha a felhasználó nem online), valószínűleg kémkedő tevékenységet is folytat. Előfordulhat, hogy a program ugyan nem rosszindulatú, viszont olykor sebezhető pontokat hagyhat. Az egyik legszembetűnőbb példa a Lenovo Superfish programja, amely a felhasználókat kiszolgáltatottabbá tette a kibertámadásoknak - hozza a példát a szakértő.

Hogyan távolíthatók el?

A bloatware előfordulása gyakran annak a következménye, hogy az eszközgyártók vagy a szállítók csökkenteni akarják a költségeiket, és további bevételt akarnak szerezni a szoftverfejlesztőktől. A natív programok azonban rendszeres eltávolítással vagy bloatware-eltávolítókkal is eltávolíthatók. Bloatware-mentes számítógép is beszerezhető, ám viszont többe kerül.

A bloatware leggyakrabban a Windows számítógépeket érinti. Ez azonban gyártótól függően változik. Például az Acer és az Asus eszközök általában kevesebb bloatware szoftvert tartalmaznak, mint a Toshiba vagy a Sony - ítja közleményében a NordVPN. A bloatware programok kevésbé érintik a Mac számítógépeket, mint a Windows számítógépeket. Mégis érdemes eltávolítani az előre telepített nemkívánatos alkalmazások némelyikét.

Hogyan kerüljük el a bloatware programokat?

A megelőzés és az elkerülés kulcsfontosságú, különösen akkor, ha nem előre telepített bloatware programról van szó. A NordVPN szakemberei azt tanácsolják, hogy válasszunk olyan eszközt, amely kevesebb bloatware programot tartalmaz. Az egyéb letöltési források rosszindulatú és hirdetőprogramokat tartalmazhatnak. A szoftvereket mindig a fejlesztő/gyártó hivatalos honlapjáról szerezzük be.

(Kiemelt kép: iStock)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!