A VEKE elnöke szerint főképp a pénzhiány és a karbantartási színvonal esése miatt szenvedhettek égési sérüléseket hétfőn egy motorvonat utasai Hodásznál.


Eddig tisztázatlan okok miatt hétfő délelőtt felforrt a Debrecenből Fehérgyarmatra közlekedő 6314-es Bz motorvonat hűtővize. A tartályból kiáramló gőz hat utasnak, köztük egy gyereknek okozott égési sérüléseket a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodásznál. Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke szerint több tényező okozhatta a balesetet.

– A Bz motorvonatok konstrukciójával eddig is voltak gondok. Ez a sínbusz egy nagyon egyszerű szerkezet, de emiatt erősen kompromisszumokkal terhelt. A motor hűtőrendszere nem fért el a jármű alatt, így a kiegyenlítő tartálya és annak csővezetékei az utastérbe kerültek, az egyik ülés alá. Egy csőtörés vagy tömítetlenség miatt innen csaphatott ki a forró gőz. Ezeknél a járműveknél már eleve a hűtő sincs szerencsés helyen, mivel a kocsi oldalában nem éri jól a menetszél. Persze az sem ártana, ha takarítanák a hűtőt, amiből naponta kellene kifúvatni a koszt, de ezt nem biztos, hogy meg is csinálják mindig minden telephelyen – tudtuk meg Dorner Lajostól.

A VEKE elnöke szerint a országot sújtó hőségnek lehet szerepe a balesetben, de messze nem ez a döntő. Főként az 1977 és 1986 között Csehszlovákiában gyártott motorvonat konstrukciós adottságai és karbantartásának hiányosságai okozhatták azt.

– Ilyen melegben persze jóval nagyobb terhelést kap a rendszer, és nagyobb az esélye egy hasonló műszaki hibának. A BKV vagy a Volán régi buszaiban is rendszeresen felforrt a hűtővíz, járműleégés is volt már ilyenből. A jelenség a Bz-knél is előfordul, hiszen a gépészeti rendszere egy 40 éves buszénak felel meg, nagyjából tíz évvel ezelőtt pedig volt már ilyen égési sérüléses baleset is. A régi vasaknál mindig a hűtőrendszernél szokott szétdurranni valami. Ökölszabályként 30 évre tervezik a vasúti járműveket, de sok tényezőtől függ, hogy melyik mikor megy tönkre. 20-25 éves korban érdemes egy teljes felújítást elvégezni, akkor még 15-20 évig működhet. A Bz-k nagy részénél ez meg is történt, de ma már a második húsz éven is túl vagyunk.

Dorner Lajos úgy véli, hogy a hétfőn égési sérüléseket okozó szerelvényt már régen selejtezni kellett volna. De ez több okból sem történt meg eddig.

– Egyrészt nincs helyette más, sosem volt rá pénz, és ezek a mellékvonali járművek soha nem voltak fontosak. Nemcsak a pályára, hanem a járművekre sem költöttek. Több mint 200 ilyen sínbuszt, eredetileg Skoda, ma már MAN buszmotorral rendelkező, hidromechanikus váltóval szerelt vonatot, vásároltak régen. Ezekből még ma is állományban van nagyjából 150 motor és 100 mellékkocsi, miközben azért negyven év feletti buszok már nem nagyon járkálnak. Egy vasúti jármű elvileg akármeddig üzemben tartható, de minél tovább tákolunk egy öreg vasat, annál több probléma lesz vele – tette hozzá.

A VEKE elnöke kiemelte: a csehek idén kezdik meg ennek a típusnak a kivonását, mert ők vásároltak helyette újakat.

– Arra lehet esélyünk, hogy az egyébként a mieinknél jobb állapotban lévő cseh példányokból megszerezzünk néhányat. Erről a MÁV-Start próbál tárgyalni, de ha nem kapnak rá pénzt, akkor ezeket sem tudják megvenni, pedig darabonként néhány millió forintról van szó. A közbeszerzési rendszer is ellene van a használt jármű beszerzésnek, mire kiírnának egy eljárást, a készpénzes vevők megelőzik a MÁV-ot.

Dorner Lajos szerint ráadásul a vadonatúj vonatok beszerzése sem egyszerű feladat, mivel nagyon felpörgött a vasút Európában. Így ha ma rendelnénk az elöregedett vonatok helyett újakat, legkorábban 4-5 év múlva érkeznének meg, de addig is kell kezdeni a helyzettel valamit. Vonalbezárásokról szó sem lehet.

– Idén a MÁV-Starttól elvettek 50 milliárd forintot, és így nem maradt pénz karbantartásra. A másik oldalról ugyanakkor mondhatnánk azt is, hogy a hűtőrendszer átnézése és takarítása fillérekbe kerül. A pénzhiány és a karbantartási színvonal esése együtt vezet oda, hogy előbb-utóbb valami megadja magát. A MÁV-Start dolgozói küzdenek ugyan a szolgáltatás fenntartásáért, de ezt a mérkőzést nem nyerhetik meg, a műszaki helyzet reménytelen, ezzel a tudattal pedig nehéz a dolgozókat motiválni.

A VEKE elnöke hangsúlyozta, hogy mindazonáltal felesleges pánikolni: a hétfőihez hasonló eset csak egyszer fordult elő az utóbbi években, negyven év alatt mindössze kétszer. A jövő azonban kétséges.

– Nagyon úgy néz ki, hogy az elkövetkezendő években nem lesz érdemi állami járműbeszerzés. Az utolsó, az emeletes vonatok megrendelése 5-6 éve történt. Most ugyan kiírtak egy előzetes piaci konzultációt húsz darab motorvonatra, amelyeket ha végül meg is vesznek, nagyjából öt év múlva érkezhetnek meg. Ez semmire sem elég. A helyzetre megoldás lehet azonban a Budapesten már bevált piacnyitás. Az fog közlekedni a magyar vasúton, akinek működőképes járműve van, és ez egyre kevésbé a MÁV-Start lesz – tette hozzá Dorner Lajos.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!