Hétfőn több ezer utas szembesült azzal, hogy késnek vagy teljesen máshonnan indulnak a budapesti vonatok. A VEKE elnöke szerint mindez annak a következménye, hogy az állam évtizedek óta nem biztosít elég forrást a vonatközlekedésre.


A hétfő igazi rémálom volt a MÁV számára: a három nagy budapesti fejpályaudvar, a Keleti, a Nyugati és a Déli is „elesett”, azaz jókora késések és információs zűrzavar jellemezték a napot. A kisebb balesetek mellett a káosz fő oka az volt, hogy a Kolozsvár felől Budapestre tartó Claudiopolis InterCity kisiklott a Keleti pályaudvar előterében. Emiatt ott egyáltalán nem tudtak vonatokat fogadni. A pécsi és a győri, hegyeshalmi vonal belföldi és nemzetközi távolsági vonatai még kedd reggel is a kelenföldi állomásra érkeztek.

A területért felelős miniszter és a volt államtitkár, vagyis Lázár János és Vitézy Dávid egymásnak üzengetnek, de Dorner Lajos a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke szerint a most történtek oka egy évtizedes probléma: a kormány folyamatosan kispórolja a pénzt a vasútból.

– Vitézy Dávid a bejegyzésében azt írja, hogy Lázár János állította le mind a budapesti vasúthálózat korszerűsítését, mind az új vasúti kocsik beszerzését. Ebből az következik, hogy akár váltóhiba okozta a balesetet, akár a kocsik rossz állapota, akkor is van személyes felelőssége. Ön is így látja?

– Ha valakinek le kellene mondania, az pont Vitézy Dávid lenne. Ugyanis ő volt Lázár János elődje ebben a pozícióban. Az ilyen állapotromlások pedig nem egyik pillanatról a másikra következnek be.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!