Nem tudtak megegyezni a bérekről, így még mindig tart a sztrájk a Dunaújváros melletti Hankook gyárban, írja az Index. A sztrájkot szervező Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége nyomásgyakorlással vádolja a céget, miután a cég szerint a sztrájk csak árt mindenkinek, a szakszervezet kommunikációját pedig hangulatkeltésnek tartják.


A Hankook a sztrájk ideje alatt nem hajlandó tárgyalni, a VDSZ pedig most arról számolt be, hogy kedden délután kettő óta már a harmadik műszak sztrájkol. Közleményükben azt írták, a termelés szempontjából kulcsszerepet betöltő szakemberek közül is sokan részt vesznek a munkabeszüntetésben, így sok a leállás, illetve a selejt is, hiszen a gépeket sok esetben nem hozzáértők kezelik.

A szakszervezet elmondása szerint a gyárba történő belépés során a biztonsági személyzet különválasztja a sztrájkolni érkezőket, majd az étterem helyiségébe terelik őket.

A VDSZ közölte azt is, hogy mivel a gyárban nemcsak ukránok, hanem mongolok is dolgoznak, utóbbiakat hangosan, "mongol work" felszólítással ösztönzik a munkára, mivel a vezetők nem engedik meg nekik, hogy ne vegyék fel a munkát.

A szakszervezet arról is beszámolt, hogy a folyamatvezetők a sztrájkolók közt azt a hírt terjesztik, hogy a sztrájkolóknak nem hosszabbítják meg a határozott idejű szerződését.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Bodnár Boglárka


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!