Bár a betegségből adódóan számítottak az elkerülhetetlen végre, a hirtelen állapotromlás a családot is megdöbbentette.


Ahogy arról korábban mi is írtunk, szombaton, 47 éves korában elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász, aki az elmúlt két évben az emberi jogokért folytatott küzdelem egyik szimbólumává vált.

Karsai évek óta gyógyíthatatlan genetikai betegséggel, ALS-sel élt, amely fokozatosan felemésztette a szervezetét. Tudta, hogy a betegség elkerülhetetlen véget jelent számára, de méltósággal szerette volna meghatározni, mikor jön el az idő. Harcolt az aktív eutanázia jogáért, de az Emberi Jogok Európai Bírósága szeptember elején elutasította kérelmét, megerősítve a magyar kormány álláspontját, miszerint az aktív eutanázia tiltása nem sérti az emberi jogokat.

Dániel szervezete mintha csak erre a határozatra várt volna: szombaton feladta a harcot. Bár testvére, Karsai Péter elmondása szerint az elmúlt hetekben még voltak jobb napjai, az utolsó roham váratlanul érte a családot. Az ALS a végső stádiumban már a tüdőt is megtámadja, és szombat este Dániel hirtelen nehézlégzéssel küzdött, amit már nem lehetett megállítani.

– mondta el a Blikknek az alkotmányjogász testvére.

Péter szerint a mentők és az orvosi személyzet mindent megtettek érte, amit lehetett, de Dániel szervezete már nem tudott tovább küzdeni.

A család nem kívánt részleteket megosztani a temetésről, de azt elmondták, hogy szűk körben vesznek majd búcsút tőle. Dániel halála nemcsak a családját, hanem azokat is megrázza, akik figyelemmel követték jogi harcát, amely az emberi méltóságról és az egyéni döntések jogáról szólt egy olyan helyzetben, ahol a választás szabadsága korlátozott.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!