A halálos beteg alkotmányjogász magán és állami fenntartású kórházban is járt, lesújtó képet fest. Az ott dolgozók szerint sem jobb a helyzet.


Orbán Viktor nem szenvedéspárti – így kezdi legújabb Facebook-bejegyzését dr. Karsai Dániel ALS-ben szenvedő alkotmányjogász. A gyógyíthatatlan betegsége miatt a méltó halálért küzdő Karsai szerint ugyanakkor „a magyar egészségügyben eltöltött 12 nap immáron személyes tapasztalatok útján is rávilágított nekem arra, milyen nagy a gond”.

A jogász 12 napot töltött kórházban, állami és magánegészségügyi rendszerben is, egy makacs fertőzés miatt. Leszögezi, hogy a „segítő orvosok és ápolók és egyéb egészségügyben dolgozók áldozatos munkájára nincsenek szavaim”. Ugyanakkor nem megy el szó nélkül az egészségügy általános állapota mellett – kiemelve, hogy magánellátásban is része volt.

Még a magánkórházban is hiánycikk volt a pelenka. Minthogy az engem ellátó osztályon (is) kóros ápolóhiány van, sokszor hosszú órákra magamra voltam hagyva. Az én esetemben ez különösen megalázó és kiszolgáltatott helyzetet eredményező volt. A tisztába tevés, evés és ivás ritkasága egy dolog. De én már a tabletemet nem tudom nemhogy kézbe venni, de bekapcsolni sem. Így hosszú időre csak bámulhattam magam elé és hallgathattam, hogy a másik kórteremben ki milyen sorozatot néz” – sorolja a problémákat Karsai.

Azt írja, tapasztalatait úgy kellett átélnie, hogy biztos benne, ismertsége miatt az átlagosnál több odafigyelést és magasabb színvonalú ellátást kapott. „Egy "átlag" beteg még sokkal rosszabb helyzetben van. Nem azért, amit az adott kórházban dolgozók tesznek vele. Hanem azért, mert az ott nem dolgozó, az onnan hiányzó egészségügyi személyzet nem segít neki.”

– hoz fel szakmai érvet a rendszer ellen Karsai.

A súlyos beteg alkotmányjogász szerint azonnali társadalmi vitára volna szükség az egészségügy helyzetének javítása érdekében. „Az egészségügyi reformról ugyanis nem beszélgetnék egy rendőrrel. Nem azért, mert hülye. Hanem azért nem amiért az Orvosi Kamara elnökével meg nem beszélgetnék a közbiztonság javításáról. Nem ért hozzá. Bízom benne, hogy a kormányzat részéről lesz valódi nyitottság ezen kérdés megoldására és nem csak a csodában kell bíznunk” – írja bejegyzése utolsó részében Karsai Dániel.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!