Az eutanáziáért küzdő, ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász szombaton halt meg. A testvére szerint teljes nyugodtsággal az arcán hunyt el.


Szívszorító részletek árult Karsai Dániel testvére az alkotmányjogász utolsó óráiról. Péter biztos abban, hogy „Dani ezt már nem akarta volna innen folytatni”.

ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel szombaton halt meg. A jogász az utolsó pillanatokig küzdött az eutanázia, azaz a kegyes vagy méltó halál jogáért a hasonlóan gyógyíthatatlan betegségben szenvedők esetében – sikertelenül, ugyanis sem a magyar kormány, sem pedig a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága nem támogatta a kérelmét.

Dániel testvére Péter az ATV Start című műsorában beszélt a testvére utolsó óráról hétfő reggel. Mint mondta,

Mivel ezt perceken keresztül nem tudták kezelni az ápolónővel sem, azért úgy döntöttek, hogy mentőt hívnak. Péter szerint a mentősök „elképesztően szakszerű munkát végeztek”, és minden tőlük telhetőt megtettek, hogy stabilizálják a Dániel légzését. Azonban sokáig nem volt szállítható állapotban, így csak nyolc óra körül értek be a kórházba.

– mondta megrendülten a testvére, aki végig támasza volt az alkotmányjogásznak a betegsége alatt.

Karsai Péter biztos abban, hogy „Dani ezt már nem akarta volna innen folytatni”, és azt is hozzátette testvére fél évvel ezelőtt – közjegyző előtt – lemondott arról a lehetőségről, hogy lélegeztetőgépre tegyék.

Azt is felidézte, hogy amikor két évvel ezelőtt Dániel először beszélt szűk családi körben a betegségéről, azt mondta, nem akarja megvárni azt, hogy már nem tud magától étkezni vagy lefürdeni.

„Bőven túlléptünk ezen” – mondta most a testvére. Elmondta azt is, hogy a legszűkebb baráti körrel a héten összejönnek, hogy kibeszéljék magukat, és terveznek egy megemlékezést is.

– árulta el Karsai Péter.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!