Teljesen fölösleges politikai hazardírozas népszavazást kezdeményezni Magyarország EU-tagságáról. Tagok vagyunk és azok is akarunk maradni - még a Fidesz-szavazók többsége is,

reagált Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője arra a kezdeményezésre, amelyet Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője jelentett be vasárnap. Ujhelyi szerint a Fidesz az Európai Unióból való kilépést készíti elő, ezért megerősítő jellegű népszavazást kellene tartani hazánk EU-s tagságáról.

Cseh szerint ez azonban nagyon rossz ötlet, és példának a brexit szavazást hozta fel, miszerint egy megnyertnek tűnő népszavazást is el lehet veszíteni, különösen válságban, Magyarország pedig a briteknél is sokkal többet veszítene a tagság feladásával. A politikus egy Facebook-bejegyzésben azt írta:

Tehát nem fogjuk támogatni ezt a népszavazást. Magyarország uniós tagságát pedig természetesen igen.

Ujhelyi a bejegyzésre kommentben válaszolt, szerinte a Momentum "valamiféle belső ellenzéki szkander miatt" nem szeretné támogatni a kezdeményezést. Cseh ezt a felvetést visszautasította és azt írta:

Szó sincs belső ellenzéki szkanderről. Egy ilyen népszavazás megnyitná az utat az euroszkeptikus indulatok felkorbácsolása előtt, és növelné, nem csökkentené annak az esélyét, hogy kisodródjunk az EU-ból. A cél helyes, az eszköz hibás. Ez az utolsó szavunk a témában.

Kapcsolódó

Jelentősen nőtt az euró bevezetését támogató magyarok aránya

Mit jelent az Európai Unió a magyarok számára, mit tartanak az uniós tagság legfontosabb előnyeinek és hátrányainak, és hogyan értékelik az EU hatását Magyarország fejlődésére - többek között ezekre keresi a választ egy friss kutatás.

MEGNÉZEM A TELJES FILMET!

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az

Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!