A szélsőjobboldali AfD társelnöke, Alice Weidel abszolút helyes lépésnek nevezte a Brexitet, ennek mintájára szervezné meg a referendumot. A párt jelenleg több mint 20 százalékon áll, igaz, épp most kerekedik körülöttük egy hatalmas botrány.


Hatalomra kerülése esetén népszavazást tartana Németországban EU-tagságáról az Alternatíva Németországnak nevű szélsőjobboldali párt. Erről a párt társelnöke beszélt a Financial Times-nak.

Alice Weidel „abszolút helyesnek” nevezte az Egyesült Királyság kilépését a közösségből és a Brexit mintájára szervezné meg a németországi szavazást is.

Weidel azt mondta, kormányra kerülésük esetén először kezdeményeznék az EU reformját, megszüntetnék a „demokratikus deficitet”, például a „senki által nem választott” Európai Bizottság jogainak megnyírbálásával. Ha pedig ez nem menne, nem tudnák visszaállítani a tagállamok szuverenitását, akkor Alice Weidel szerint a népnek kell döntenie.

- mondta az AfD társelnöke.

A szélsőjobboldali, EU-szkeptikus és bevándorlásellenes mozgalom jelenleg a második legnépszerűbb párt Németországban, a felmérések szerint több mint 20 százalékos a támogatottságuk. Csak az ellenzék vezető ereje, a konzervatív CDU/CSU előzi meg őket.

Az AfD-t azonban a többi párt karanténban tartja, így egyelőre elég valószínűtlennek tűnik, hogy hatalomra kerüljenek tartományi vagy szövetségi szinten. Weidel szerint sem fog pártja hatalomra kerülni 2029 előtt,. Ugyanakkor szerinte ez elkerülhetetlen, és elsőként a CDU/CSU fogja feladni a velük szembeni bojkottot.

A tiltakozásokat az váltotta, hogy kiderült: Weidel személyes tanácsadója is részt vett a szélsőjobboldali csoportok titkos találkozóján novemberben Postdamban. Itt egy osztrák identitárius vázolt fel egy „remigrációs” tervet, ami szerint az asszimilálódni nem tudó bevándorlókat kitoloncolnák Németországból, még akkor is, ha német állampolgárok.

Miután a találkozó nyilvánosságra került, az AfD társelnöke menesztette az érintett tanácsadóját.

via Portfolio

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!