A magyar cég az év egyik legforgalmasabb napján bezárja az üzleteit, így tiltakozva a túlfogyasztás ellen.

November 25-én pénteken egy napra leáll a megszokott élet a Mountex birodalmában: minden boltjuk, irodájuk, ügyfélszolgálatuk és raktáruk bezár, hogy munkatársaik helyette belevethessék magukat a természetbe.

A túrázók és természetjárók kedvelt bolthálózatában nem egyszerűen csak szabadnapot kapnak a munkatársak, hanem közös túrára indulnak. Ezzel a lépéssel akarják felhívni a figyelmet arra, hogy mekkora károkat okoz bolygónknak a Black Friday napja.

Ezen a pénteken ugyanis világszerte rengeteg üzlet hirdet akciókat, arra biztatva mindenkit, hogy vásároljanak meg minél több dolgot. Akkor is, ha azokra a dolgokra nincs is tényleges szükségünk. És ma már elég pontosan lehet tudni, hogy a túlfogyasztás milyen nagy mértékben felelős a természeti értékeink tönkretételéért.

A Mountexnél ezért úgy döntöttek, hogy példát mutatnak, és kiszállnak ebből a felhajtásból. Csapatuk sportolókból, túrázókból, természetkedvelőkből áll, így állásfoglalásuk szerint fontos számukra a fenntarthatóság kérdése.

A személyes kiállás mellé tehát egy kampányt is indítottak, #szabadbanszabadon néven, melyhez bárki csatlakozhat, aki szintén fontosnak érzi ezeket a szempontokat.

VIDEÓ: MOUNTEX | Black Friday napján zárva

A Mountex emellett hat tanácsot is összeállított azoknak, akik vásárlóként szeretnének tenni a fenntarthatóbb jövőért:

1. NE VÁSÁROLJ olyan termékeket feleslegesen, amelyekre NINCSEN SZÜKSÉGED, csak azért mert olcsó.

2. Ha új felszerelésre van szükséged, a rövid élettartamú, silány termékek helyett VÁLASZD a tartós, minőségi, lehetőleg fenntartható és etikus forrásból származóakat.

3. Ha felszerelésed megsérül, NE DOBD KI, amíg az JAVÍTHATÓ, hozd el Javítósarkunkba és hosszabbítsd meg az élettartamát.

4. MUTASS PÉLDÁT másoknak, tanítsd meg gyermekeidnek milyen lépéseket tehetnek ők is a fenntarthatóbb jövőért.

5. Figyelj a környezetedre, ne szemetelj, és élj úgy, hogy minél kisebb legyen ökológiai lábnyomod a Földön!

6. CSATLAKOZZ a Mountex mozgalomhoz, MENJ KI A TERMÉSZETBE és mutasd meg mindenkinek, hogy te melyik sorba állsz be! - használd a #szabadbanszabadon hashtaget, lássuk hányan tették meg az első lépést velünk!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!