A magyar női kézilabda-válogatott a középdöntőig jutott, majd a 10. helyen végzett a spanyolországi világbajnokságon. Az élete első felnőtt világversenyén irányító szövetségi kapitány, Golovin Vlagyimir a németek és a dánok elleni vereség okairól, a rutin hiányáról, kiemelkedő egyéni teljesítményekről és a csapatra váró tanulási folyamatról is beszélt a DIGI Sporton.

Egyértelműen meg volt határozva a célkitűzés: a 8. hely, amit nem sikerült elérnünk. Ez biztos, hogy kudarc

- értékelt a szövetségi kapitány, aki szerint hiányzott a tapasztalat, és hogy nem sikerült kihasználni azt, amikor gyengén játszott az ellenfél, utalva a németek elleni egygólos vereségre.

Kapcsolódó

NB I-es gólokkal masírozott be Norvégia vb-döntőbe

Ott az olimpiai bajnok Franciaország lesz majd az ellenfele.

"A német meccs a legfájóbb. Szerintem ugyanolyan erőt képviselünk, csak ők egy kicsit rutinosabbak voltak. Nem játszottak jól, mi viszont nem tudtuk kihasználni, hogy Bíró Blanka kiválóan védett" - mondta a kapitány, aki szerint a csoportkörben elszenvedett vereség a dánok elleni középdöntős mérkőzésre is hatással volt.

"Tudtuk, hogy ez az utolsó esélyünk, hogy továbbjussunk. Mindent megtettünk, sok minden sikerült is, viszont volt olyan szakasza a meccsnek, amikor sem a támadásunk, sem a védekezésünk nem működött" - összegzett a szövetségi kapitány, aki szerint a csapat lelki állapota is döntő volt.

A több kulcsjátékost is nélkülöző válogatott szakvezetője védekezésben javulást látott az Eb-selejtezőkhöz képest, de úgy érzi, további fejlődésre van szükség.

Ő sem egyedül védekezik, ott van mellette még öt ember

- mondta Golovin annak a Tomori Zsuzsannának a hiányáról, aki a torna előtt nem sokkal jelentette be, hogy nem vesz részt a vb-n. "Tanulni kell; az egy-egy elleni szituációkat kell stabilan megoldani, utána jön a csapatvédekezés" - mondta Golovin, aki Vámos Petrát és Márton Grétát emelte ki, őket állítaná példaként a többiek elé.

Kapcsolódó

Hamis illúziókat kergetünk, ha elhisszük, hogy a világelithez tartozunk kézilabdában

2011 óta több mint 200 milliárd forint jutott a magyar kézilabdának, de a mostani vébé is megmutatta, nem tartozunk a közvetlen elithez, és a 10. helyezés abszolút reális. Ágai Kis András elemzésében a dicső múltról, valamint az okokról és az összefüggésekről is szó esik.

"Az edző felelőssége mindenhol egyforma, még ha a válogatott szinten reflektorfényben is vagy. A junior Eb és vb hazai rendezésű volt, most idegenben voltunk" - mondta saját élményeiről a szövetségi kapitány. "Az a fontos, hogy ami nem működött, azon a következő világversenyre tudjunk változtatni" - zárta értékelését Golovin Vlagyimir, aki 2018-ban junior vb-aranyig vezette Magyarországot.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!