Szerinte Magyarország elhitte magáról, hogy kívül állhat azon a tendencián, hogy csökken a vallásos emberek száma, de a népszámlálásból most kiderült, hogy ez nem így van.


Ahogy arról korábban írtunk, a 2021-es népszámlálás napokban kikerült adataiból az látszik, hogy most először többen mondták magukat vallástalannak, mint vallásosnak.

A hírre többé-kevésbé minden nagy történelmi egyház reagált. A Klubrádió megszólaltatta Beer Miklóst is. A nyugalmazott váci megyéspüspök a Reggeli gyors című műsorban azt mondta: vegyes gondolatok vannak benne a számokkal kapcsoltaban, amik szerint 2001-ben 5,3 millió ember vallotta magát római katolikusnak, 2011-ben már csak 3,7 millióan, 2022-ben pedig már csak 2,6 millióan.

Hozzátette: nem érték meglepetésként a számok, fő oknak pedig azt tartja, hogy a fiatalokat nagyon nehezen tudja megtartani az egyház.

Mint mondta: a tendencia Európában is hasonló, ahol több helyen már templomokat zárnak be. Ehelyett Magyarországon újabbakat építenek. Mint fogalmazott: „Elhitettük magunkkal, hogy mi kívül állunk a tendencián, most kiderült, hogy ez nem így van”.

Beer Miklós beszélt arról is, hogy Ferenc pápa az idei szinóduson egy belső vallási reformot tűzött ki célul. „Kétségtelen, hogy önvizsgálatra van szükségünk, és Ferenc pápa erre bíztat” – tette hozzá.

Beszélt a speciális magyarországi helyzetről is. Hangsúlyozta: „Nem tesz jót az egyházunknak, ha politikai hátszele van. Azt hiszem erre is jó a népszámlálási adat, szembesít bennünket, hogy az egyház és az állam szétválasztása, az egyház függetlensége mindenek előtt való.”

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!