Az amerikai nagykövet arról beszélt a Szabad Európának, hogy aggódnak, amiért a magyar miniszterelnök találkozott Putyin elnökkel, miközben Oroszország agresszorként áll háborúban Ukrajnával.


Csütörtök reggel találkoztak a NATO-tagországok nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete. Az apropót az adta, hogy a NATO-tagokat egyre nagyobb aggodalommal tölti el Magyarország mélyülő kapcsolata Oroszországgal - értesült a Szabad Európa.

A lap szerint

A találkozóval kapcsolatban David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete azt mondta a Szabad Európának, hogy fontosnak tartották az egyeztetést az Egyesült Államok NATO-szövetségeseivel.

„Mindannyian aggódunk amiatt, hogy a magyar miniszterelnök találkozott Putyin elnökkel, miközben Oroszország agresszorként áll háborúban Ukrajnával” – fogalmazott a nagykövet. Pressman azt is hozzátette, hogy elsősorban a Putyin-találkozó volt a téma.

- mondta az USA nagykövete arra utalva, hogy Orbán Viktor a katonai műveletnek nevezte az ukrajnai háborút az orosz elnökkel folytatott tárgyalása során.

Pressman azt is elmondta, hogy „szövetségesként tekintenek Magyarországra, de „ugyanakkor látjuk azt is, hogy Magyarország egyre mélyíti kapcsolatát Oroszországgal Ukrajnában vívott brutális háborúja ellenére”. A nagykövetet arról is megkérdezték: nem tart-e attól, hogy a magyar külpolitikát érintő kritikák visszafelé sülhetnek el, és a magyar kormány a saját javára fordíthatja azokat, mert rendre nemtelen külső támadásnak minősíti a bírálatokat, és áldozatnak mutatja magát.

„Az Egyesült Államok és a szövetségeseink által felvetett biztonsági aggályokról a magyar kormány rendre azzal próbálja meg elterelni a figyelmet, hogy azt állítja: valójában a megosztó kulturális kérdésekben elfoglalt álláspontja miatt támadjuk. De ez természetesen nem igaz. Nem hiszem amúgy, hogy bárkit meggyőznének a kormány ilyen irányú próbálkozásai.

- válaszolta az Egyesült Államok budapesti nagykövete.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!