Sokan úgy vélik, hogy Orbán Viktor átlépte az uniós elnöki hatáskörét a békemisszióval, amire nem kapott felhatalmazást. Nincs mandátuma arra, hogy az EU nevében kapcsolatba lépjen Oroszországgal - mondják.


Orbán Viktor „békemissziója” kiverte a biztosítékot az EU-ban - derül ki a Szabad Európa egyik tudósítójának posztjából. Sokan úgy vélik, hogy az uniós soros elnökség nem erről szól, és Orbán átlépte a hatáskörét. Igyekeznek leszögezni, hogy ezek a látogatások maximum Magyarországot képviselik, de semmiképpen nem az EU-t. Most viszont felröppentek hírek arról, hogy akár el is vehetik a soros elnökség tisztségét Magyarországtól – amire még nemigen volt példa korábban.

Orbán Viktor, amint átvette az Európai Tanács soros elnökségének vándor-tisztségét, azonnal útra kelt és egy sajátos, senki által nem támogatott „békemissziót” folytat az orosz–ukrán konfliktus leállításának érdekében. Első útja már az elnökség másnapján Kijevbe vezette, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott órákon át tartó megbeszélést. Pár nappal később Moszkvába utazott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel cserélt eszmét, hogy meghallgassa mindkét háborús fél véleményét a békéről, a tűzszünetről, a veszteségekről és a háború utáni jövőről - emkékeztet az Index.

A misszió nem áll meg, ugyanis Moszkva után Pekingbe utazott a magyar miniszterelnök, ahol Hszi Csing-ping elnökkel találkozott – noha alig két hónapja járt Budapesten a kínai vezető. Ez a találkozó inkább a magyar–kínai gazdasági érdekek egyeztetéséről szólt. Orbán nem állt meg, útra kelt Washingtonba is, ahol július 9. és 11. között találkozót tartanak a NATO-tagállamok állam- és kormányfői.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!