A magyar bűnüldözés történetének egyik legnagyobb, több mint 69 kilós, heroinszállítmányát foglalták le a rendőrök Budapesten. Nemzetközi együttműködés keretében a szlovén hatóságok korábban az összesen 730 kilós tételből 661 kilót már lefoglaltak. A nagy tisztaságú drog feketepiaci értéke legkevesebb 17,5 milliárd forint, írta a police.hu. A nyomozás adatai szerint a teljes heroinszállítmány célállomása Magyarország volt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kábítószerbűnözés Elleni Osztálya nyomoz a 47 éves budapesti K. Richárd ellen. A magyar nyomozók már 2019 első félévétől tudtak róla, hogy a férfi jelentős mennyiségű kábítószer csempészetét tervezi az országba.

A magyar eljárással egyidejűleg a szlovén vámhatóság 2019. október 30-án Koper kikötőjében, egy Iránból Magyarországra tartó konténer ellenőrzésekor 730 kiló heroint talált. A szlovén hatóság az információkat az Europolon keresztül átadta a KR NNI-nek, kiderült, a kikötői heroinszállítmány K. Richárdhoz köthető.

Szlovéniában 661 kiló kábítószert lefoglaltak, de az elkövető kézre kerítéséért a fennmaradó heroint - a magyar nyomozók értesítése mellett - továbbengedték. A szállítmány november 5-én érkezett meg a magyarországi telephelyre, ahol K. Richárd szétpakolta a fóliatekercseket, majd az általa bérelt raktárban elhelyezte azokat.

A KR NNI munkatársai a Terrorelhárítási Központ műveleti egységét kérték fel a férfi elfogására, ami 21 órakor megtörtént.

A lakásában csekély mennyiségű kábítószergyanús tablettát, 7 millió forint és csaknem 70 ezer eurót foglaltak le. A rendőrök átvizsgálták a telephelyen a K. Richárd által bérelt helyiségeket is, ahol - csomagolóanyagnak álcázott - 42 preparált fóliatekercsből 4-ben elrejtve, összesen 69,1 kiló kábítószergyanús anyagot foglaltak le.

A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ szakértőjének vizsgálata szerint a Magyarországon lefoglalt anyag hígítatlan heroin, amely 2-5-szörös hígítással kerülhetett volna a feketepiacra, így az értéke legkevesebb 1,6 milliárd, legtöbb 4,1 milliárd forint. A KR NNI Kábítószer Bűnözés Elleni Osztályának nyomozói K. Richárdot gyanúsítottként kihallgatták, bűnügyi őrizetbe vették, előterjesztést tettek letartóztatására, amit a Fővárosi Főügyészség indítványára a bíróság november 8-án elrendelt.

Kiemelt kép: police. hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!