Ez 15 százalékos emelkedés a 2002-es adatokhoz képest.


Egyre mélyül a katolikus egyház válsága a sorozatosan napvilágra kerülő papi pedofília-botrányok miatt – derül ki a Gallup közvéleménykutató intézet legfrissebb, az Egyesült Államokban készült felméréséből.

A megkérdezett, hívő katolikusok 37 százaléka mondta azt, hogy komolyan gondolkodik azon: elhagyja az egyházat, mert megingott a bizalma annak több képviselőjében. Ez 15 százalékkal több, mint a 2002-es felmérésben, amelyet a bostoni papi pedofil-botrány után végeztek.

Az arány még riasztóbb azon katolikusok között, akik nem járnak rendszeresen misére, tehát nem gyakorolják heti szinten a vallásukat – ők 47 százalékban mondták azt, hogy erősen kételkednek az egyházban, és fontolgatják a kilépést.

Ferenc pápa megítélése viszonylag még pozitív: az amerikai katolikusok 40 százaléka mondta azt, hogy "erősen hisz" benne, további 18 százalék pedig azt, hogy "meglehetősen erős bizalommal" viseltetik az egyházfő személye iránt. Ennek többek között az lehet az oka, hogy Ferenc pápa februárban külön püspöki tanácskozást hívott össze a kiskorúak védelmének ügyében, ahol azt mondta, "a föld színéről is eltörölné a papi pedofíliát."

A katolikus egyházat talán minden eddiginél nagyobb mértékben rengették meg az utóbbi egy évben nyilvánosságra került pedofil-botrányok. 2018 nyarán hozta nyilvánosságra a pennsylvaniai főállamügyész két év nyomozás eredményét, miszerint Pennsylvania államban az elmúlt 70 évben több, mint 300 katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket, áldozataik száma meghaladja az ezret.

Szintén a múlt évben a német Der Spiegel és a Die Zeit is beszámolt arról, hogy több, mint 3600 gyermeket bántalmaztak szexuálisan katolikus papok Németországban 1946 és 2014 között.

A témában 2015-ben egy nagy vihart kavart film is készült (nem dokumentumfilm, de a történetnek valós alapja van). A Spotlight – Egy nyomozás részletei című thriller a Boston Globe újságíróinak történetén alapul, akik a kétezres évek elején az Egyesült Államokban lebuktatták a katolikus egyházat, miszerint szándékosan tussolják el a papjaik gyermekmolesztáló cselekedeteit.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!