Egy egészségügyi területen dolgozó szakember szerint szinte mindenkinek van egy másik várólistája, ahol jegyzi a betegeket.


Olyan titkos nyilvántartásokról szerzett tudomást az Átlátszó, ahol akár hónapokig is várakozhatnak a betegek, mielőtt felkerülnének a hivatalos kórházi várólistára.

A jelenségről három, az ország különböző részein élő érintett számolt be a portálnak, elmondásuk szerint a betegek egy része sokáig azt sem tudja, hogy nem a hivatalos várólistára iratkozott fel. Egyikük arról beszélt, hogy csípőízületi kopása miatt 2020 decemberében javasolta budapesti kezelőorvosa a csípőprotézis műtétet, a leendő műtétes kórház ambulanciájára 2021 tavaszára kapott időpontot. Előjáróban csak annyit közöltek vele, hogy több mint egy év várakozásra készüljön.

Esetazonosítót, amivel megnézheti a hivatalos várólista nyilvántartásban, hogy várhatóan mikor kerül sor a műtétre, csak a harmadik alkalommal, külön rákérdezésre kapott. A várólistára kerülés feltétele volt ugyanis egy előzetes, nem hivatalos listára való felkerülés. Az intézményben ekkor körülbelül kétszer annyian vártak a nem hivatalos listán, hogy a hivatalos műtéti várólistára felkerülhessenek.

2021 decemberében a nő végül a fájdalmak és a hosszú várakozás miatt egy másik kórházba is bejelentkezett, ott háromnegyedéves várakozást jósoltak neki. 2022 tavaszán ezért úgy döntött, hogy a magánegészségügyhöz fordul problémájával, ahol már a nyáron megműtötték. Összesen kétmillió forintot fizetett az ellátásért.

A harmadik érintett szaruhártya-transzplantációra vár, miután év elején megszűnt a Cornea Bank Budapest névre keresztelt szaruhártyabank, így az országban már csak két helyen végzik ezt a műtétet. Az egyikben másfél, a másikban kétéves várakozást jósoltak neki, tehát 2024 közepe előtt nem fog sorra kerülni. Az esetazonosítót azonban ő sem kapta meg, vagyis a hivatalos statisztikákban egyelőre nem szerepel.

- mondta az Átlátszónak egy egészségügyi területen dolgozó szakember.

Ennek szerinte elsősorban az az oka, hogy nem létezik olyan program, ami összefésülné a magánrendelésen vagy az ambulancián műtétre előjegyzett betegeket a hivatalos kórházi várólistával.

A portál emlékeztet, hogy 2022 elején kormánydöntés is született a várólisták csökkentéséről, 13,6 milliárd forintot különíttek el a kiemelt várólista csökkentési programra.

A témával kapcsolatban megkeresték a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt (NEAK), az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), valamint az egészségügyért felelős Belügyminisztériumot is, azonban egyik helyről sem érkezett válasz.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!