Ma születhet megállapodás Boris Johnson brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök között a napok óta kaotikus kamionhelyzetre, írja a The Sun.

Áruszállítók százai rekedtek tehetetlenül a két ország határán a közelgő Brexit miatt, a helyzeten pedig csak tovább rontott a London környékén felbukkant mutáns koronavírus.

Utóbbi miatt a franciák 48 órás teljes határzárat rendeltek el az angol-francia határátkelőknél.

Közel ezer kamionos töltötte már a második éjszakát járművében az angliai Kent megye M20-as autópályáján várakozva.

hirdetés

Közben a két ország vezetői folyamatosan egyeztetnek a megoldásról, amit ma jelenthetnek be és holnaptól életbe is léphet, közölte Clément Beaune, a francia Európa-ügyi miniszter.

A helyzet ugyanakkor nem egyszerű, mivel a

London környékén felbukkant mutáns koronavírussal összefüggésbe hozható eseteket egyre több helyről jelentenek, nemcsak a főváros környékéről.

Az eddigieknél jóval fertőzőbb vírus agresszív terjedése az országon belül újabb lezárásokat eredményezhet. Skócia és Észak-Írország már be is jelentette az új korlátozásokat, amiket karácsony másnapjától vezetnek be, míg Wales csak egyetlen napra enyhít az ünnepek idején.

Boris Johnson még hétfőn közölte, hogy a Kentben feltorlódott kamionok száma 500-ról 170-re csökkent. Ugyanakkor a helyi rendőrség szerint hétfő este hat óráig már meghaladta a 900-at az autópályán várakozó áruszállítók száma.



hirdetés