Órákon belül megoldódhat a több helyen is 'covbrexit' néven emlegetett káosz Franciaország és Anglia között, írja a The Guardian. A covid és Brexit szavakból képzett mozaikszó tökéletesen kifejezi a két ország határán a londoni mutáns koronavírus és a közelgő Brexit miatt kialakult állapotokat.

A doveri átkelőnél egyes hírek szerint már 1500-nál is több kamion torlódott fel, melyek a vírus és a közelgő gazdasági változások bizonytalansága miatt nem léphetik át a határt.

A francia közszolgálati adó jelentése szerint

Franciaország hamarosan feloldja a határzárat saját állampolgárai és a hivatásos sofőrök előtt. Az országba lépés előtt azonban mindenkinek negatív koronavírustesztet kell bemutatnia.

Beléphetnek az országba továbbá azok a britek vagy nem francia állampolgárok is, akik igazolni tudják, hogy életvitelszerűen Franciaországban élnek. Az Egyesült Királyság többi lakója és nem francia állampolgárok előtt azonban továbbra sem nyitják meg az országba lépés lehetőségét. Egyelőre nem tudni, hogy az intézkedések mennyi ideig maradnak érvényben.

hirdetés

Emmanuel Macron, francia elnök és Boris Johnson, brit miniszterelnök kedd reggel telefonon egyeztetett a kialakult helyzetről, és az intézkedések enyhítéséről.

Közben az Európai Bizottság az EU mind a 27 tagállamának azt javasolta, hogy függessze fel az Egyesült Királyságból érkező repülőjáratokkal és vonatokkal szemben bevezetett tiltását, egyúttal tgeyék lehetővé újra az árufuvarozást, és az alapvető ellátási láncok további működését. Ebbe beletartoznak immár a Covid-oltások is, melyek folyamatosan érkeznek és indulnak a szigetországból.

Az intézkedéseket Európa legtöbb országa azért vezette be az Egyesült Királysággal szemben, mert néhány napja Londonban a koronavírus új, az eddigieknél jóval gyorsabban terjedő variánsát azonosították.



hirdetés