A katona a NATO békefenntartó missziójában vett részt, amikor tömegoszlatásra vezényelték a békefenntartókat a polgármesteri hivatalnál tiltakozó koszovói szerbekkel szemben Zvecsánban.


Kötelességteljesítés közben, a haza szolgálatában megsérült a Magyar Honvédség több katonája a koszovói Zvecsánban május végén, amikor a NATO missziójában, NATO-parancsnokság irányítása alatt hajtották végre feladataikat. Egy magyar katona egyik végtagját amputálni kellett – derült ki a Honvédelmi Minisztérium közleményéből, melyet az MTI tett közzé.

„A hősiesen helyt álló honvédek közül a legtöbben már otthonukba távozhattak, felépülésük nyomon követése folyamatos, két katona állapota azonban továbbra is súlyos, további kórházi kezelést igényel. Felépülésük érdekében a Magyar Honvédség és a katonaorvosok a legjobb tudásuk szerint mindent megtesznek” – olvasható a közleményben.

Azt írják,

A közlemény kitér rá, hogy a honvédség vezetésének egyértelmű szándéka, hogy „a szolgálatteljesítés során maradandó károsodást szenvedett katonáknak lehetőséget biztosítsanak a további szolgálatra a Magyar Honvédség kötelékében, amennyiben ez az érintettek szándékával megegyezik”.

A NATO békefenntartó erejében (KFOR) részt vevő katonákat május 29-én délután vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecsán település polgármesteri hivatalánál.

A sérült katonák egy részét a honvédség repülőgépe másnap hazaszállította Magyarországra, akkor Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter összesen 27 magyar sérültről számolt be.

Forrás: MTI


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!