A régészek egy víz alatti barlangban, 4,6 méterrel a vízszint alatt bukkantak rá a különleges leletre, melyet valószínűleg egy rituálé részeként használtak egykor a maják.


Egy maja szertatás részeként használhatták az emberi és állati csontokkal körülvett, fából készült kenut, melyet az ősi maja Chichén Itzá város közelében, a mexikói Yucatán-félszigeten találtak.

A csónakot és a csontokat búvárok fedezték fel még 2021-ben egy víz alatti barlangban, amely 4,6 méterrel a víz felszíne alatt található. A régészek összesen 38 csontvázmaradványt azonosítottak, köztük egy emberi lábközépcsontot, amely valószínűleg egy nőtől származik, valamint egy tatu, egy kutya, egy pulyka és egy sas csontjait.

Alexandra Biar, a Francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont régésze a kutatást ismertető közleményben azt írta, a maja kerámiákon ismertek olyan ábrázolások, amelyeken a tatu az „istenek zsámolyaként” jelenik meg, és a maja istenek ráteszik a lábukat az állatra. Ráadásul a maják egyik istenének a köpenye hasonló volt a tatu páncélzatához, ezért a régészek szerint a tatu utalás az alvilágba való belépésre.

A kenut egyébként súlyos orr- és farrésszel építették meg, így gyors sodrású vízen nem lehetett volna jól navigálni, ami a kutatók szerint azt jelenti, hogy kizárólag rituáléhoz használták, míg hajózásra sosem.

Forrás: Live Science


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!