Kocsis Máté szerint azt tartják helyesnek, ha minél előbb meg tudja választani az Országgyűlés az új köztársasági elnököt.


Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön jelentette be, hogy Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok.

"A kormánypártok elfogadták az alapszabály szerint a Fidesz elnöke által tett javaslatot, és Dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasoljuk köztársasági elnöknek. Azt gondoljuk, hogy az Alkotmánybíróság elnöke a legmegfelelőbb jelölt erre a tisztségre, és ezért belé vetettük a bizalmunkat" - mondta Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetője közölte: jövő hétfőn dönt az államfő lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal.

Hozzátette:

Kocsis Máté szerint az Alkotmánybíróság elnöke nagy tekintélyű és mindenki számára komolyan vehető ember.

Közölte, hogy az Alkotmánybíróság új tagját a kialakult parlamenti munkarendben választják meg - írja az MTI.

A hvg.hu cikke szerint a soron kívüli, reggel 9 órás ülést Kocsis “Magyarország köztársasági elnöke megválasztásának napirendre vétele érdekében” kezdeményezte.

A lap szerint a kormánypártok felgyorsítanák az államfőválasztást, hiszen pár órával korábban jelentették be a jelöltjük nevét Novák Katalin helyére.

Hozzáteszik, hogy már a jelölt nevének közlésével megelőzték Novák Katalin hivatalos távozását, mert a köztársasági elnök lemondásáról majd a február 26-i, hétfői ülésén dönthet a parlament. Ekkor lép a helyére ideiglenesen Kövér László fideszes házelnök. És ekkor lehet majd megválasztani az államfőt.

A jogszabály szerint a leköszönő államfő megbízatásának megszűnésétől számított 30 napon belül kell megválasztani az új köztársasági elnököt. Ez legkésőbb március 27.

Az ellenzéknek is joga van jelöltet állítani, ehhez legalább 40 írásbeli javaslat kell. Ám a köztársasági elnök választáson első körben kétharmados, második körben feles többséggel lehet az államfőválasztás sikeres.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!