Ezekben a napokban zajlik a tiszavirágzás, amikor milliónyi kérész rajzik a Tiszán. A ritka és lélegzetelállító természeti látnivalónak csodájára járnak a turisták, de van, aki egész máshogy viszonyul hozzá.


A csongrádi hírportál, a cs3.hu egyik olvasója küldött be képet arról, hogy minek volt szemtanúja Csongrádon, a Tisza-parton.

Mint beszámolt róla, két ember jet-skivel hajtott a kérészraj közepébe, szemmel láthatóan azzal a szándékkal, hogy minél többet megsemmisítsen belőlük.

A felháborodott olvasó azt írta:

Tömegesen mára szinte csak a Tiszában vannak kérészek. Június második felében kirepülnek, násztáncot járnak, párzanak, petét raknak, majd elpusztulnak, ez a tiszavirágzás. Amellett, hogy látványos, fontos ökológiai jelentősége is van: a kérészek számos hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak.

Az egyedszám drasztikusan csökkent az elmúlt évtizedekben. Ebben szerepet játszott a klíma változása, de elsősorban a folyószabályozás, mederátalakítás, folyópartok műanyagos partvédelme és a folyók szennyezése okozta.

(Via cs3.hu, szeged365)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!