Tömegesen mára szinte csak a Tiszában találkozhatunk kérészekkel. Ilyenkor kirepülnek, násztáncot járnak, párzanak, petét raknak, majd elpusztulnak.


Megindult a tiszavirágzás a Tisza Martfű-Tiszabura közötti szakaszán – adták hírül a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai a Facebookon.

A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetbe tartozó szakaszon a hét elején gyenge intenzitású kérészrajzást figyeltek meg. A következő napokban a Csongrád-Kisköre közötti Tisza szakaszon, a késő délutáni órákban várható a jelenség.

A jelenség általában június második felében indul be, vagyis idén menetrendszerűen történik.

A Hortobágyi Nemzeti Park weboldalánarra hívják fel a figyelmet, hogy a Tisza kivirágzása nemcsak rendkívül látványos esemény, hanem fontos ökológiai jelentősége is van. A kérészek számos hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak. Régen a gazdák a táplálékbőséget állataik takarmányozására fordították.

Az egyedszám drasztikus csökkenésében szerepet játszott a klíma változása, de elsősorban a folyószabályozás, mederátalakítás, folyópartok műanyagos partvédelme és a folyók szennyezése okozta.