Áder János köztársasági elnök levélben gratulált Zuzana Caputová megválasztott szlovák államfőnek az elnökválasztáson elért győzelme alkalmából.

Úgy vélem, az Ön személyében olyan vezetőt köszönthetek a Szlovák Köztársaság államfőjének posztján, aki - hozzám hasonlóan - elkötelezett mind az országaink közötti, mind pedig a térségünket összefűző kapcsolatok fejlesztése iránt

- fogalmaz a magyar államfő. Levelében arról ír, bizonyos abban, hogy közösösen hozzá tudnak majd járulni a magyar-szlovák együttműködés további gazdagításához és készen áll ennek személyes megvitatására.

Szívesen véleményt cserélnék Önnel a mindkettőnk számára oly fontos fenntarthatósági és környezetvédelmi kérdésekről, illetve régiónk és Európa jövőjéről is

- tartalmazza a levél.

Áder János a továbbiakban kifejezi reményét, hogy az új szlovák államfővel is folytatni tudja az elődjével kezdett konstruktív párbeszédet, amely a kölcsönös bizalom erősítését, a még lezáratlan kérdések megnyugtató rendezését is elősegítheti.

Ennek kapcsán reménykedéssel tölt el az a nyitottság, melyet elnök asszony a nemzeti kisebbségi közösségek számára fontos ügyek iránt mutatott

- hangsúlyozza Áder János.

Végül a magyar-szlovák kapcsolatok helyzetének és az együttműködés távlatainak áttekintése érdekében Áder János levelében budapesti látogatásra invitálja Zuzana Caputovát.

Soros ügynökének mondták, de első nőként elnök lett, s megüzeni, a tisztesség nem a gyengeség jele

Zuzana Čaputova győzelme azt jelenti: lehet az embernek saját hangja a politikában, nem kell megadnia magát a populizmusnak, nem kell agresszív szótárt és személyeskedő támadásokat alkalmaznia.

Zuzana Caputová, az ellenzéki liberálisok jelöltje nyerte az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás szombaton megrendezett második döntő körét, így június 15-étől ő lesz Szlovákia új és egyben első női államfője.

A hivatalos végeredmény szerint Zuzana Caputovára a választók 58,4 százaléka voksolt, a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer-SD) által indított Maros Sefcovic 41,59 százaléknyi szavazatot kapott.

A szombati voksolás a szlovák elnökválasztások történetének legalacsonyabb választási részvételét hozta, a szavazáson a választásra jogosultak 41,79 százaléka vett részt.

(MTI, kiemelt kép: MTI/EPA/Martin Divisek)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!