Krzysztof Szczerski lengyel államfői kabinetfőnök, külpolitikai államtitkár sajtóértekezletén elmondta: a találkozás napirendjén négyszemközti megbeszélés is szerepel Duda és Trump között, a lengyel elnök továbbá az amerikai szenátusba is látogat, és a washingtoni körök számára fogadást rendez Lengyelország függetlenségének idei 100. évfordulója alkalmából.


A megvitatandó témák között a kabinetfőnök a geopolitikai kérdéseket, a lengyel-amerikai katonai együttműködést is említette, valamint a két ország szövetségi együttműködését a regionális és a globális biztonság terén. Felsorolta továbbá a kétoldalú gazdasági együttműködés témakörét, amely a kétoldalú kereskedelem bővítését is érinti, többek között az energetika terén. Az utóbbi kitétel elsősorban az amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) további szállítmányaira vonatkozhat a Balti-tengeri Swinoujscie gázkikötőbe, valamint az innen induló észak-déli gázfolyosóba.

Amint Szczerski elmondta, a találkozón kidomborítják a Három Tenger kezdeményezés kérdéskörét is. Jelképesnek nevezte, hogy Duda közvetlenül a kelet-közép-európai országok gazdasági érdekeinek összehangolását célzó formátum szeptemberi bukaresti találkozója után utazik Washingtonba.

A lengyel politikus szerint a két államfő tervezett találkozása arról tanúskodik, hogy magas szinten tartják a lengyel-amerikai kapcsolatok intenzitását.A lengyel sajtó által idézett, Duda látogatását bejelentő Fehér Házi közleményben kiemelték: a lengyel államfő valamivel több mint egy évvel Trump elnök történelmi varsói látogatása után érkezik a Fehér Házba.

Trump 2017 júliusában tett hivatalos látogatást Varsóban, amely második hivatalos külföldi útjának első állomása volt. A lengyel fővárosban részt vett a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján is. Sajtókommentárok akkor történelmi jellegűnek minősítették szabadtéri szónoklatát, amelyben a nyugati civilizációs értékrend mellett állt ki.

Kiemelt kép: Europress/AFP/Janek Skarzynski


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!