Áder János köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordult az Országgyűlésben előző héten elfogadott hulladékgazdálkodási tárgyú törvénymódosítás ügyében - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal hétfőn.

Az államfő közölte, hogy bár a törvény több rendelkezése kifejezetten pozitív változást jelent, alkotmányossági szempontból több ponton aggályos.

Áder János azt írta:

a hatékonyság érdekében kétségtelenül jelentős átalakításra szorul a hulladékgazdálkodás működése,

a december 15-én elfogadott törvénymódosítás pedig több, kifejezetten pozitív változást tartalmaz. Példaként említette a körforgásos gazdaságra történő átállást és az illegális hulladékokra vonatkozó új rendelkezéseket.

hirdetés

Szerinte a törvény megteremti a lehetőséget arra, hogy a hulladékgazdálkodás jelentős része állami feladatkörbe kerüljön, de több rendelkezése alkotmányossági aggályokat vet fel.

A törvényjavaslat elvonja például a termelési és ipari hulladékok tulajdonjogát, miközben semmilyen kártalanításról nem gondoskodik. Szerinte a hulladék terméknek minősül, így a törvény az Európai Uniónak az áru szabad áramlására vonatkozó elvét is sértheti.

Áder alaptörvény-ellenesnek tartja azt is, hogy a koncessziós társaságok a törvénymódosítással egyoldalú erőfölényt szereznek.

A köztársasági elnök kifogásolta továbbá, hogy az új jogszabály nem biztosít kellő garanciákat arra az esetre, ha egy koncessziós vállalkozás megszünteti tevékenységét, ez pedig szerinte veszélyeztetheti az állampolgárok alkotmányos jogát az egészséges környezethez.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés