Egy hónapja jelentette be visszavonulását Krzysztof Lijewski, a Kielce 37 éves kézilabdázója, aki a jövőben Talant Dujshebaev mellett másodedzőként dolgozik majd.

Kapcsolódó

A Veszprém belehúz a BL-ben, egy csoportba került a Barcával és a PSG-vel

Kisorsolták a következő szezon csoportjait.

Az Ostrovia Ostrów és a Slask Wroclaw után hét évet szerepelt a német Bundesligában, 2005-2011 között a HSV Hamburg, majd egy szezon erejéig a Rhein-Neckar Löwen játékosa volt. 2012 óta a Kielcét erősítette.

Németországban egyszeres bajnok (2011) és kétszeres kupagyőztes volt (2006, 2010), hazájában kilencszer nyert aranyérmet (2013-2021), nyolcszor Lengyel Kupát, 2007-ben a KEK-ben, 2016-ban a Bajnokok Ligájában lett első - egy örökre emlékezetes mérkőzésen.

"Ez volt pályafutásom legfontosabb gólja"

2016. május 29-én a Kilece úgy lett Európa legjobbja, hogy a kölni döntőben a Veszprém már kilenc góllal is vezetett ellene. De éppen Lijewski utolsó másodpercekben lőtt gólja mentette döntetlenre a finálét, hogy aztán hosszabbítás, majd hetesek révén a lengyelek ünnepeljenek.

Kapcsolódó

Hétméteresekkel bukta el a BL-döntőt az MVM Veszprém

Története első sikerét aratta a Kielce. Már kilenc góllal is vezetett a magyar együttes.

"Valószínűleg alig emlékszik valaki arra, hogy a 2014-2015-ös szezonban a Final Fourig csak egy mérkőzést veszítettünk el a BL-ben, mégis csupán a harmadik helyet szereztük meg, mert az elődöntőben kikaptunk a Barcelonától. Képzelje el, milyen erősek voltunk akkor! Még emlékszem, amikor Talant azt mondta az öltözőben, hogy jövőre Kölnbe az aranyérmeért megyünk. És betartotta a szavát!" - nyilatkozta Lijewski, akivel a Sport.pl készített hosszú interjút.

A döntőben a Veszprém már 28-19-re vezetett a 46. percben, innentől kezdve azonban mindössze egy gólt sikerült szereznie. A Kielce 28-28-ra egyenlített, Momir Ilic vezetést szerzett a magyar csapatnak, Mirko Alilovic pedig hetest védett. De hiába maradt 36 másodperc, nem sikerült kihúzni, a lengyelek labdát szereztek, majd egy időkérést követően Lijewski nem kegyelmezett (29-29).

A hosszabbítás sem döntött (35-35), végül hetesekkel a lengyelek nyerték meg a BL-t.

Ha a mérkőzés súlyát és tétjét nézzük, akkor az volt pályafutásom legfontosabb gólja. Azt hiszem, hárman akarták megakadályozni, hogy kapura lőjek: minden bizonnyal Mirsad Terzic, Nagy László és Schuch Timuzsin.

Az akciónak egyébként nem így kellett volna kinéznie, a terv az volt, hogy Uros Zorman Michal Jureckinek adja a labdát, aki vagy lő, vagy megpróbálja megjátszani Julen Aginagaldét. Fel kellene hívni Urost, és megkérdezni tőle, miért változtatott a terven. Én csak vártam, mi történik, nem mintha az lett volna a feladatom, hogy popcornt egyek és nézelődjek. Talant az évek során arra tanított minket, hogy bár van terv, de ez nem azt jelenti, hogy nem születhet más megoldás."

Meg kell tanulnunk hallgatni a testünkre

Azt mondta, nem sajnálja, hogy nem vállalt még egy szezont, hogy megszerezze esetleg a 10. bajnoki címet.

"Amikor az edzőképzést végeztem, Henryk Norkowski professzor egy előadás során azt mondta, meg kell tanulnia az embernek, hogy hallgasson a testére. Most ezt fogom tenni. Ez az évad nehéz volt nekem, akadtak olyan kisebb sérülések, amelyek az előző években gyorsan gyógyultak, most meg elhúzódtak. A szívem folyamatosan akar, hiszen nem könnyű befejezni a kézilabdát, de a fejem azt mondta, vigyáznom kell a testemre.

Ha félszegen kellene edzenem és játszanom, az nem az én stílusom lenne. És ha nem tudnék 100 százalékot adni, nehéz lenne szembenéznem a csapattársakkal.

A pályafutásával elégedett, csupán a válogatottban van hiányérzete.

"Nagy korszakunk volt, világszínvonalú játékosokkal rendelkeztünk, de mindössze három vb-érmet szereztünk, egy ezüstöt és két bronzot. Kétszer is szerepeltünk az olimpián, de nemcsak nekem, hanem az egész lengyel kézilabdának is hiányzik onnan egy érem."

A sikerek mellett a nehéz pillanatokra is emlékezni fog, a Montpellier, a Veszprém vagy a PSG elleni vereségekre is.

A kézilabda gazdag emberré tett, de nem pénzügyi értelemben. Inkább abban, hogy nagy emberekkel, nagyszerű edzőkkel ismerkedtem meg. Ezenkívül járhattam a világot, a világ legjobb játékosaival játszhattam, megnézhettem gyönyörű városokat, megtanulhattam más kultúrákat és nyelveket. És ezt nem lehet pénzre váltani.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!