Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Az emberi agy egy bámulatos szerkezet, és annyira bonyolult a működése, hogy még az orvostudomány sem térképezte fel az összes funkcióját, működési rendszerét.

Sajnos az agy is képes megbetegedni, nehezen tűri például az állandó stresszt, hiszen ilyenkor nagyon sok energiát képes felemészteni. És ebben az állapotban megemelkedik a kortizol stresszhormon szintje, amely nem tesz jót a hippocampusban lévő idegsejteknek, amelyek a hosszútávú memóriáért felelősek.

Ma már több tudományos kutatás is szól arról, hogy a krónikus stressz hatására az agysejtek korábban elöregednek, így az illető szenilisebb, labilisabb lesz szellemileg.

Most lássunk 5 hatékony módszert, amellyel megfékezhető a memória romlása!

1. Fogyassz agyserkentő élelmiszereket

Főként halféléket érdemes enned, amelyek tele vannak Omega-3 zsírsavakkal. A dió is remek táplálék az agy számára, de a gabonapelyhek és több zöldség is, amilyen a brokkoli, is erősíti az agysejteket.

2. Meditálj

Az agyat is időnként meg kell tisztítani a negatív gondolatoktól. Erre a legjobb módszer a meditáció, és ma már a Harvard és a Stanford egyetemeken is kialakítottak meditációs szobákat, mert felismerték a tanulásban játszott hasznát.

3. Alkalmazd az ismétlést

Több tanulmány is szól arról, hogy ha valamit folyamatosan ismételgetsz, akkor az kódszerűen beépül az agyadba, és ezzel erősíted a memóriaképességedet.

4. Koncentrálj erősebben

Ha bizonyos dologra képes vagy több percen, akár órán keresztül koncentrálni, és nem gondolni másra, akkor ez jót tesz az agyműködésednek. Gyakorold minél többször ezt a módszert, és a memóriád javulni fog.

5. Mozgás

A szaladás, úszás, kerékpározás jó hatással van az agyműködésre is, nemcsak az izomzatra, csontozatra. Jobb lesz a közérzeted, a vérkeringésed is felgyorsul, így az agyad is számtalan jótékony nyomelemhez, vitaminhoz jut, így támogatva az agyi idegsejtek működését.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!