Nyolcvanegy évvel ezelőtt már küszöbön állt az akkori náci Németországban a kristályéjszaka, amely az első lépés volt a holokauszt felé vezető úton. 1938 novemberében több száz zsinagógát, zsidó temetőt és üzletet romboltak le a nácik.

És bár ez szerencsére már a múlté, Kínában továbbra is "folytatódnak" a kristályéjszakák: az országban élő muszlimok komoly elnyomásban élnek.

Legalább 1 millió muszlimot vittek akaratuk ellenére átnevelő táborokban,

ahol arra kényszerítik őket, hogy vallásukat megtagadják, és éltessék a Kínai Kommunista Pártot. Többek közt azzal akarják megtörni hitüket, hogy a Ramadán böjtje alatt evésre kényszerítik őket, dohányzásra és alkoholfogyasztásra kötelezik őket, és megtiltják a Korán tanulmányozását vagy a zarándoklatot Mekkába.

Emellett rendszeresen rombolnak le mecseteket, teszik a földdel egyenlővé a muszlimok számára fontos épületeket. Bahram K. Sintash, jelenleg Amerikában élő, de Kínából származó férfi listát készített arról, hogy a kínai állam hány mecsetet rombolt le muszlimellenes tevékenységei során - írja a The Washington Post.

Sintash szerint sehol a világon nincsen olyan erős rendőri megfigyelés, mint Kínában, édesapját például tavaly februárban vették őrizetbe a hatóságok, és azóta sem hallott felőle. Bűne az, hogy az ujgur népcsoporthoz tartozik - ez a Kína nyugati részén élő, nagyjából tízmilliós népcsoport a 10. században tért át a muszlim hitre. A kínai hatalom azonban most erőszakkal kényszeríti őket arra, hogy tagadják meg hitüket.

Sintash cikkében az egyre kisebb számban létező ujgur mecsetekről vezet feljegyzéseket. Mivel Amerikában él, a Google Map segítségével próbálja nyomon követni, melyik szentély van még a helyén, a megdöbbentő felvételeket pedig gifként közli:

ahol az egyik pillanatban még több száz éves mecset volt, ott most már park vagy parkoló - így próbálják meg kiirtani a muszlimok írmagját is az országból.

Bár az elpusztított mecsetek pontos száma nem ismert, Sintash több mint százötvenet dokumentált fotókkal. Nem csak a mecseteket, de a muszlim temetőket is felszámolják, hogy ne tudjanak hol emlékezni őseikre az ujgurok. Nem meglepő, hogy felmerült az analógia holokauszttal, hiszen egy egész népcsoportot üldöznek, erőszakkal próbálják megtagadtatni velük a hitüket, lerombolják a szent helyeiket.