Az egyetemisták először azt hitték, hogy egy beszűrődő focimeccs zajait hallják. Nem sokkal később benézett az ajtón egy kommandós.


Egy történelem szakos hallgató számolt be egy cseh hírportálnak arról, hogyan zajlott csütörtök délutáni egyetemi tömegmészárlás Prágában, vette észre az Index. Jana azt mondta, hogy először nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget a zajnak.

„Először azt hittük, focimeccset néznek valahol, mert srácok ordibáltak. Csak úgy két perc után hagytuk abba az előadást, miután az üvöltözés nem szűnt meg” – emlékezett visszaa történtekre elcsukló hangon az egyetemista.

Nem sokkal ezután érezett meg az első rendőrautó a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karához. A hallgatók az ablakhoz mentek, az oktató azonban azt kérte tőlük, hogy ne tegyenek így, majd nyugodt hangon közölte, hogy a folyosóra se lépjenek ki. Ekkor még nem lehetett hallani a fegyver hangját, fogalmuk sem volt arról, hogy mi történik, csak beazonosíthatatlan hangokat hallottak.

„Még mindig azt hittem, hogy valahol a téren vagy egy szomszédos épületben történik valami” – mesélte Jana. Az épülethez közben egyre több rendőrautó érkezett, miközben a térről mindenki a tetőt bámulta. Ekkor esett le nekik, hogy nem kintről jönnek a hangok, hanem az épületben történik valami.

Ekkor nyitotta ki az oktató az ajtót, ahonnan egy kommandós nézett a terembe, aki kis tétovázás után azt mondta: rendben, gyertek, tegyétek fel a kezeteket, aztán fussatok!

„Azt kiabálták nekünk, hogy fussunk olyan gyorsan, ahogy csak tudunk. Valószínűleg ez volt a legrosszabb pillanat – egy tömegben futsz másokkal, miközben a hátad mögött lövöldöznek.”

Amikor kiértek az egyetem előtti tér közepére, akkor hallották meg az első lövést, amit a következő öt-hét percben újabb és újabb követett, majd megérkeztek az első mentőautók is. Az interneten ekkor még nem voltak arról hírek, hogy mi zajlik az épületben.

Jana soha nem gondolta volna, hogy ilyen megtörténhet Csehországban, és csak a szabadulás után negyedórával jött rá, milyen szerencsés is volt, mert csupán két emelettel a mészárlás alatt tartózkodott.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!