Az viszont továbbra sem egyértelmű, hogy mi történt a videó felvételének időpontjában.


Az orosz védelmi minisztérium azzal vádolja az ukrán hadsereget, hogy több mint 10 orosz hadifoglyot végzett ki egy akció során. Az erről terjedő videó hitelességét viszont eddig senki nem erősítette meg.

Most a The New York Times viszont azt írta, szerinte hiteles az interneten terjedő videó, amin az látható, ahogy orosz egyenruhát viselő katonák fekszenek a földön, akik megadták magukat néhány sárga szalagot viselő fegyveresnek.

Oroszország szerint a videóban az látható, ahogy fegyvertelen hadifoglyokat ki végeztek az ukrán katonák.

Az eddig napvilágot látott 36 másodperces részleten egy nagyjából 10 fős csoport, akik teljes katonai felszerelésben vannak, néhányan a földön fekszenek, mások pedig egyenként, felemelt kézzel és vélhetően fegyvertelenül kijönnek egy épületből.

Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettese Olha Stefanishyna nagyon valószínűtlennek tartja, hogy az összevágott videóban valóban az történik, amit Oroszország állít.

Az eset akkor történt, amikor az ukrán hadsereg visszafoglalta Makijivka falut a luhanszki régióban november közepén, ahol az orosz erők súlyos veszteségeket szenvedtek.

A The Times a műholdképekkel hasonlította össze a videót, ami alapján megerősítette, hogy a felvételt a falu egyik parasztházában forgatták.

Az viszont nem derül ki egyértelműen, hogy pontosan mi történt a felvételen, illetve az azt követő pillanatokban.

Az is látszik a videón, ahogy egy orosz katona az ukránokra lő. Vélhetően ki kell vizsgálni azt, hogy az ukrán katonák olyan oroszokat lőttek-e le, akik megadták magukat, vagy az orosz katonák színleltek megadást, miközben támadtak.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!