A Nemzetközi Beruházási Bank teljes pénzfelügyeleti és diplomáciai mentességet kapott Magyarországon. Biztonsági szakértők szerint ez lehetőséget nyújt Vlagyimir Putyin számára, hogy feltöltse kémhadtestét Európában.


Nyugati biztonsági tisztviselők fejezték ki aggályaikat azért, mert Magyarország teljes diplomáciai és pénzfelügyeleti mentességet adott egy, a Kreml által dominált intézménynek, a Nemzetközi Beruházási Banknak, mely 40%-ban Vlagmir Putyin kezében van.

A New York Times úgy tudja: a valóságban ez nemzetközi szinten nem egy befolyásos pénzintézmény, hanem sokan inkább Putyin és az orosz titkosszolgálat trójai falovának tartják az IIB-t. A pénzintézetet ráadásul Nyikolaj Koszov, egy híres orosz kémcsalád sarja fogja vezetni, és hogy a magyar parlament megszavazta az orosz banknak a teljes pénzfelügyeleti és diplomáciai mentességet Magyarországon, így nemcsak ő maga és családja, hanem a vendégeik a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak az Európai Unióban.

A New York Times megkeresésére a IIB cáfolta, hogy vezetőjének vagy a banknak bárminemű köze lenne a a KGB-hez, illetve más szolgálathoz, ugyanakkor a lapnak név nélkül nyilatkozó nyugati biztonsági tisztviselők úgy vélik, hogy Koszov igenis az orosz hírszerzésben szolgált, noha posztját és egyéb ezzel kapcsolatos tényeket nem fedhettek fel.

Az egyik európai biztonsági tisztviselő azt mondta a lapnak: a megállapodás lehetőséget nyújt Vlagyimir Putyin számára, hogy feltöltse kémhadtestét Európában, miután innen és az Egyesült Államokból is orosz diplomatákat utasítottak ki a Szkripal-ügy megtorlásaként.

(Index)



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!