Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Amióta feltalálták az automata mosógépet, bizony hajlamosak vagyunk minden hibát a mosógépre fogni. Ha nem lesznek eléggé tiszták a ruhák, vagy, ha benne marad a pecsét, akkor egyből ki akarjuk dobni a gépet. Az is lehet, hogy nem a masina a hibás, hanem mi magunk nem tartunk be néhány fontos íratlan mosási szabályt.

Ezek a leggyakoribb mosással kapcsolatos hibák, amelyet lehet te is elkövetsz, ha úgy vetted észre az utóbbi időben, hogy nem a legtisztábbak a ruháid.

1. Egyszerre túl sok ruhát mosol. Soha ne tedd a maximális ruhamennyiséget a gépbe, így nem csak a mosás lesz eredményesebb, de a gép élettartamát is meghosszabbíthatod.

2. Mosás előtt mindig válaszd külön a világos és a sötét ruhákat, de figyelj arra, hogy a vékony, és a vastag darabokat, az utcai ruhákat és a fehérneműket soha ne mosd együtt.

3. Használj rendszerezőt mosás előtt, így könnyebben meg fogod találni a zoknik párját. Ha lehet, akkor teljesen mosd külön a zoknikat és a fehérneműket a többi ruháktól.

4. Ne használj túl sok mosószert, tartsd be a dobozon lévő ajánlott adagolási mértéket, mert különben nem fogja tudni jól kitisztálni a gép, és végül foltosak maradnak a ruhák.

5. A cipzárokat mindig húzd fel, hogy ne akadjanak egymásba, ne karcolják össze a mosógép üvegét.

6. Ha túl sok fehérítőt használsz, könnyen kivékonyodik és elhasználódik a ruha anyaga. Sokkal jobb, ha mosás előtt egy nagy tálba áztatod a fehér ruhákat, és citromlevet öntesz hozzájuk. Ez egy igen hatékony fehérítési módszer.

7. A gombbal ellátott ruhákat mindig gombold be, mert különben könnyen leszakadnak, elgurulhatnak vagy beakadhatnak a mosógépbe.

8. A törölközők esetében soha ne használj öblítőt, mert ezáltal csökken a nedvszívó képességük. Inkább adj néhány csepp citromlevet vagy illóolajat a gépbe öblítéskor.

9. A téli kabátokban könnyen összecsomósodhat a mosás során a töltelék. Tégy direkt, erre a célra kialakított mosólabdát, vagy akár 2-3 teniszlabdát a gépbe mosás előtt a ruhák közé, és így nem csomósodik össze a töltelék, hanem egyenletesen oszlik el.

10. A méregdrága mosószerek helyett használj inkább szappant, ecetet, illóolajat, citromlevet. Ezek sokkal egészségesebbek és kíméletesebben mossák ki a ruhát.

11. A párnákat és a paplanokat mindig egymásután két mosási programra tedd be, hogy teljesen meg tudjanak tisztulni. Mindig tartsd be az ajánlott mosási előírást, mert különben óriási hab fog képződni a gépben.

12. A fürdőruhákat mindig kézzel mosd, ne tedd a mosógépbe, mert különben nagyon hamar tönkremennek. Langyos vízzel mosd át, és jól öblítsd ki, ne tedd túl forró napra, vagy fűtőtestre száradni.

13. Egyszerre ne moss túl sokat, mikor az egyik adag lejárt, hagyd pihenni egy kicsit a gépet, és csak utána indítsd el a következő adagot. Ha megszakítás nélkül használod, sokkal több áramot fogyaszt a gép, mert állandóan melegíteni fogja a vizet.

14. Mosás előtt mindig előbb egy speciális foltkivevővel távolítsd el a foltot, és csak utána tedd a gépbe a ruhát.

15. Mosás után mindig tisztítsd ki a mosógépet, és addig ne csukd be az ajtót, míg teljesen ki nem szárad, mert különben bepenészedik.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!