Egy 9 gyerekes nőt két hétre ültettek le. Addig a gyerekei egyedül maradtak otthon.


Évek óta azért járnak a szülők a börtönbe egy borsodi faluban, hogy leüljék a gyerekeik igazolatlan órái miatt kiszabott pénzbüntetést, írja a Szabad Európa. A Tornanádaskán készült riportból kiderül: az itt élők a pénztelenség miatt választják kényszerűségből a börtönt.

A videóból kiderül, hogy egy 9 gyermekes anyukát már többször is megbírságoltak a gyerekek iskolai hiányzásai miatt. Mivel a nő nem tudott fizetni, ezért 14 napra a rácsok mögé vonult, amíg a gyerekek egyedül maradtak otthon. Mások a koronavírus-járvány alatti kijárási tilalom megszegése miatt kaptak pénzbüntetést, ami helyett szintén inkább a börtönt választották.

Tavaly szeptemberig Magyarországon 3600-nál is több esetben, összesen 105 millió forintra bírságolták a hatóságok a családokat a gyerekek iskolakerülése miatt. Ennek azonban csak 40 százalékát fizették be, a maradék 74 milliót le kellett ülniük a szülőknek. A riportban felhívják a figyelmet arra, hogy minden rácsok mögött töltött nap 5 ezer forintot ér, míg az adófizetőknek naponta 15 048 forintba kerül a fogvatartott őrzése és ellátása.

A teljes riportot itt lehet megnézni:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!