A Tornanádaskán élőknek nincs pénzük a bírságra, ezért inkább leülik a büntetést. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő civil szervezet „abszolút nonszensz ez a szabályozási struktúra”.


Évek óta azért járnak a szülők a börtönbe egy borsodi faluban, hogy leüljék a gyerekeik igazolatlan órái miatt kiszabott pénzbüntetést - számolt be róla még márciusban a Szabad Európa. A Tornanádaskán készült riportjukból kiderült: az itt élők a pénztelenség miatt választják kényszerűségből a börtönt.

Most az RTL Híradó mutatott be egy érintett családot. Ficzu Andrásné szintén azért készül a börtönre, mert a gyereke túl sokat hiányzott az iskolából: 15 éves fia már 40 igazolatlan órát gyűjtött össze.

– mondta az asszony.

Az anyát több mint 100 ezer forintra büntették, amit ő nem tud kifizetni. Azt mondja, sosem követett el semmilyen bűncselekményt, most mégis lehet, hogy rács mögé kerül.

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő civil szervezet már évekkel ezelőtt felfigyelt a jelenségre, ombudsman eljárást is kezdeményeztek miatta. Boros Ilona esélyegyenlőségi projektvezető az RTL Híradónak azt mondta:

A statisztika szerint 2017-től folyamatosan emelkedik az igazolatlan hiányzások miatt kiszabott szabálysértési bírságok száma és összege. 2022-ben augusztusig csaknem 3700-szor büntették meg a szülőket összesen 105 millió forint értékben, ennek viszont csupán a 40 százalékát fizették be. Vagyis a fennmaradó csaknem 74 millió forintot le kellett ülnie a szülőknek.

Ennek ellenére a Belügyminisztérium azt közölte az RTL Híradóval, hogy a tapasztalatok alapján azok, akikre kiszabják, „inkább befizetik a bírságot, mint letöltik a büntetést”.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!