Szerintük a szovjetbarát erők győzelme a kelet-európai országokban a Szovjetuniótól kapott hatalmas anyagi segítségnek is köszönhető.


– ezt írja az új, szeptembertől kötelező állami orosz 11.-es tankönyv a magyarok '56-os forradalmáról.

A tankönyvet Putyin tanácsadójára, Vlagyimir Megyinszkijre bízta. A diákok pedig száz oldalon át olvashatnak Putyin uralkodásának éveiről, és külön a „különleges katonai műveletről”, azaz az Ukrajna elleni invázióról - írja a g7.hu. A portál a Meduza szerkesztőségén keresztül jutott a könyvhöz.

Az „ukrán neonácizmus” című alfejezet szerint Ukrajnában a kilencvenes évek óta már több generáció „Oroszországgal szembeni ellenszenvvel, neonáci eszméken nevelkedett”, az ukrán hadsereg pedig a NATO parancsait követve saját polgárait emberi pajzsként használja, nem engedi, hogy elhagyják lakóhelyeiket. A tankönyv szerint „ilyen brutális taktikát a saját területén még egyetlen hadsereg sem alkalmazott a világtörténelemben”. Szerencsére az orosz hadsereg „kategorikus parancsa, hogy semmilyen körülmények között nem lőhet lakott területeket” – legalábbis ebben az alternatív valóságban.

A tankönyvben magyar vonatkozású anyagok is vannak. 1956-ról például azt írják, hogy fasiszta múltú radikális fegyveresek voltak és nyugati operatív műveletek zajlottak.

A csehszlovákiai bevonulást is úgy magyarázzák, hogy „a polgári engedetlenség zavargásairól” írnak és a szovjet tankok voltak a békehozók.

Úgy tálalják, hogy

Szerintük az oroszok önzetlenül támmogatták a többi tagköztársaságot is.

Eközben „a Szovjetunió soha nem látott magasságokba jutott: megnyitotta az emberiség előtt az utat az űrbe, lenyűgöző eredményeket ért el a tudomány, az orvostudomány és az oktatás fejlődésében”.

Hibának tartja a szovjet csapatok kivonását is. „1989-ben megkezdődött a szovjet csapatok egyoldalú kivonása Kelet- és Közép-Európából. Ez egy különösen átgondolatlan döntés volt, mert a szovjet katonai jelenlét gyengülése a szövetséges országokban a nacionalista és szovjetellenes érzelmek erősödését okozta”, és ezzel megszakadtak a Kelet-Európához fűződő hagyományos kapcsolatok.

A mostani helyzetről pedig úgy írnak:

„Oroszország ellenállt a csapásnak, és gyorsan tudott alkalmazkodni az új körülményekhez. A külföldi cégek távozása után számos piac nyílt meg előtted. Lehetőségek nyíltak egy fantasztikus üzleti karrierre a saját startup vállalkozásodban. Ne hagyd ki ezt a lehetőséget! Ma Oroszország a lehetőségek igazi földje".

A teljes elemzés ITT olvasható..


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!