A Külügyminisztérium államtitkára szerint „ami történt annyira egyértelmű, hogy erről nem nyitunk vitát senkivel”, de nem tudni, lesz-e határozottabb fellépés. Erre kíváncsi most a Momentum.


Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, új történelemtankönyvet írattak Oroszországban, amelynek 11-eseknek szóló részében az olvasható, hogy az 1956-os magyarországi forradalmat lázadó radikális fasiszták robbantották ki, és azt is írják, hogy 1989-ben hiba volt kivonulni a Kelet-Európai országokból.

A Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc írásbeli kérdést intézett Szijjártó Péterhez, amiben arról érdeklődött, a külügyminiszter berendeli-e az eset miatt az orosz nagykövetet.

– írta az ellenzéki képviselő.

Gelencsér szerint „ha a külügyminiszter nem lép azonnal, akkor Szijjártó független külpolitikája meghazudtolja önmagát az oroszok érdekében.”

A politikus bejegyzésében megjegyzi: „Írásban azzal a kérdéssel fordultam a magyar külügyminiszterhez, hogy mikor és milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy ‘56 hősei ne újra fasiszta ellenforradalmárként tűnjenek fel egy propagandisztikus ország határain belül. Nem tűrhetjük, hogy a szovjet birodalmi elnyomás ellen az életüket áldozó magyarok emlékét tiporják sárba, pusztán azért, mert Vlagyimir Putyin kommunikációs eszközként használja hazánkat is egy véres háború legitimálásához!”

Az új orosz tankönyvre a kormány részéről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára reagált. Mint fogalmazott

Arról ugyanakkor Menczer nem beszélt, hogy terveznek-e ennél erőteljesebb kiállást az ügyben.

Korábban Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum kormányközeli igazgatója már hétfőn azt mondta, hogy nincs olyan jóérzésű magyar ember, akit ne háborítanának fel a tankönyv állításai.

(via 24.hu)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!