Az orosz elnök szerint a Szovjetunió politikájának ez a része helytelen volt. A hivatalos új orosz történelemkönyvekben egészen mást írnak a budapesti eseményekről.


Hibás politika volt tankokat küldeni 1956-ban Magyarországra és 1968-ban Csehszlovákiába - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Vlagyivosztokban, a Keleti Gazdasági Fórum plenáris ülésén.

De éppen ez az a gereblye, ezek azok a gereblyék, amelyekre a vezető nyugati országok, elsősorban az Egyesült Államok ma rálépnek”

- hangoztatta Putyin.

Az orosz elnök ezzel a kijelentésével a moderátornak arra a megjegyzésére reagált, hogy több ország, köztük Magyarország és Csehország szerint Oroszország a szovjet korszakban gyarmatosítóként viselkedett, amikor csapatokat vezényelt ezen országok fővárosába.

Putyin hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok „nyomást gyakorol a szövetségeseire, a partnereire”.

„Nekik nincsenek barátaik, csak érdekeik vannak. Ez az ismert brit képlet folytatása” - mondta az orosz elnök.

Putyin mostani értelmezése elég messze állt attól, ami az új hivatalos orosz történelemkönyvekben szerepel. A 11. osztály számára kiadott új könyvben ugyanis a ledöntött budapesti Sztálin-szobor fejét ábrázoló fotó alatt a következő aláírás szerepel:

Még a különlegesen védett létesítményeket őrző sorkatonák is vadállati mészárlás áldozatai lettek.”

(Forrás: MTI)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!