A Belügyminisztérium azt közölte, hogy a törvény szerint az, aki önként nem vállal ügyeletet, havi két ügyeleti ellátásra kötelezhető, ezért pedig ugyanolyan díjat kap, mintha önként vállalta volna.


A hónap végéig kaptak határidőt két megye háziorvosai, hogy csatlakozzanak az ügyeleti rendszerhez. Amennyiben ezt nem teszik meg, súlyos retorziókra számíthatnak - írja az RTL.hu.

A portál birtokába jutott határozat szerint

Eszerint havonta két alkalommal kellene ügyeletet vállalniuk délután négytől este tízig. Arra is utasították is az orvosokat, hogy adataikat adják át az ügyelet megkezdése előtt 48 órával OMSZ-nek, valamint március 31-ig jelezzék a tiszti főorvos hivatalának, hogy az utasításoknak eleget tettek.

A portál szerint fenyegetést is tartalmaz a levél.

A lap megjegyzi, hogy a Népszava információja szerint Győr-Moson-Sopron vármegyében is ilyen leveleket küldtek az érintetteknek.

Bélteki Béla újfehértói háziorvos az RTL Híradónak elmondta, hogy meglepte a határozat, amit ő is megkapott. Korábban ugyanis az egészségügyi államtitkár azt mondta, hogy az ügyelet vállalása nem kötelező. Szerinte a fenyegetések miatt sokan aláírják majd a csatlakozást, de azt még nem tudja, hogy ő hogyan dönt majd. Elmondása szerint 33 éve háziorvos ugyan azon a helyen. Most pedig azt kellett most megérnie, hogy egy szankciós listára került, és rajta is marad még akkor is, ha most aláírja az ügyeleti papírt.

A Belügyminisztérium az RTL Híradó érdeklődésére azt írta: „Nem cél a háziorvosok büntetése, az a cél, hogy a betegek ügyeleti ellátása zavartalan legyen, ehhez orvosok szükségesek”. Szerintük a Magyar Orvosi Kamara fenyegeti a háziorvosokat, így veszélyezteti a betegellátást. Hozzátették: a törvény szerint az, aki önként nem vállal ügyeletet, havi két ügyeleti ellátásra kötelezhető, ezért pedig ugyanolyan díjat kap, mintha önként vállalta volna.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!