Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapnak a húsmentes húsok és a 3D nyomtatott ételek. Számos startup kínál forradalmi alternatívákat a hagyományos ételekre, a marhahústól a libamájon át a kaviárig.


Az élelmiszeripari technológia szakértői évek óta próbálnak növényi alapú húsokat előállítani, egyrészt azért, hogy a vegánok is élvezhessék a hús ízét és textúráját, másrészt pedig azért, mert a 3D nyomtatott és laboratóriumi sejttenyésztéssel termelt húsok nagyságrendekkel fenntarthatóbbak, mint a hagyományos állattenyésztés, aminek a karbonlábnyoma (az összes kibocsátás 14,5%-a) nagyjából ugyanannyi, mint a földi (12%) és légiközlekedésé (2,5%) együttvéve.

A mesterséges intelligencia és a 3D nyomtatás térhódításával számos élelmiszeripari úttörő lépett színre – köztük az egyik legújabb szereplő a spanyol Cocuus. A vállalat célja az élelmiszeripar átalakítása innovatív és egyedi megoldások bevezetésével, amelyek egyszerre támogatják a fogyasztók egészségének megőrzését és a fenntarthatóságot. Legnagyobb eredményük az, hogy a laboratóriumi körülmények között előállított húst korábban soha senki nem kapcsolta össze a 3D nyomtatással. Ők igen.

Patxi Larumbe, a Cocuus társalapítója a The Guardiannak azt mondta, az állattenyésztők nyilván nincsenek oda a húsmentes húsaikért (és konkrétan „steaket nyomtató idiótáknak” nevezik őket), a realitás az, hogy a vállalatuk rendkívül hasznos módon a marhahúsüzemekben keletkező, kidobásra ítélt vagy macskaeledelnek leadott nyesedékből is dolgozik.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!