Egy bíró szerint nehéz nem arra gondolni, hogy hogy ki akarják véreztetni őket.


Sorra távoznak a bírósági dolgozók az alacsony, egyre inkább versenyképtelen fizetések miatt – írja a 24.hu. A Magyar Bírói Egyesület (Mabie) főtitkára szerint a rendszert a működésképtelenség veszélye fenyegeti.

– mondta egy törvényszéken dolgozó, neve elhallgatását kérő bíró. Szerinte nehéz nem arra gondolni, hogy ki akarják véreztetni a bíróságokat.

„Egy erkölcsileg és egzisztenciálisan is kiszolgáltatott bírói kar nem lesz képes ellátni az alkotmányos funkcióját, azaz nem jelenthet hatékony féket és ellensúlyt a kormánnyal és az Országgyűléssel szemben.”

A bíró egészen konkrét példákat is mondott.

„Egy bírósági titkár kezdő fizetése nettó 316 ezer és 346 ezer forint között mozog. Neki kell felülvizsgálni a Schadl György-féle végrehajtók végrehajtásait, akik nem pár százezres, hanem százmilliós jövedelemmel bírnak - mennyire frusztráló lehet ez nekik, illetve mekkora a korrupciós kockázat lehetősége?!” – fogalmazott.

A probléma, hogy a bírói illetményalapot a költségvetési törvényben határozzák meg, és ez 2022 óta változatlan. Így

Szabó Sándor, a Magyar Bírói Egyesület főtitkára szerint a vidéki bíróságokon megszokott jelenség, hogy egy új gyár érkeztével egész sorok állnak fel, de már a fegyveres testületeknek is komoly az elszívó hatásuk.

„Soha ekkora fluktuációra nem volt példa a bíróságokon a magyar jogrendszer történetében, a rendszert a működésképtelenség veszélye fenyegeti” – mondta a bírói egyesület főtitkára.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!